Annons:

Krav på förtydligande i nytt fördrag

EU2008-02-27

EU måste garantera rätten att vidta kollektiva stridsåtgärder för att förbättra löntagarnas levnadsstandard och arbetsvillkor. Det krävde Europafacket vid en hearing i EU-parlamentet.

Europaparlamentets sysselsättningsutskott anordnade på tisdagen en utfrågning kring arbetsrätten, mot bakgrund av bland annat domarna i EG-domstolen i Viking- och Vaxholmsmålen. Enligt Europafacket, ETUC, berör utslagen hela Europa. Även om domstolen erkänner strejkrätten så ses den fria rörligheten som ännu viktigare:

– Det här är oacceptabelt och jag begär att ni handlar för att reparera de skador som uppstått. Fackliga organisationer runt om i Europa är intensivt sysselsatta med att försvara sina nationella system – och vi riskerar en protektionistisk reaktion, sade ETUCs ordförande John Monks inför utskottet.

Europafacket förordar tre åtgärder för att minska effekterna av EG-domstolens utslag. För det första vill facket ha ett tillägg i Lissabonfördraget, det omstuvade förslaget till ny EU-konstitution, där man slår fast att kollektiva stridsåtgärder är en grundläggande rättighet. För det andra vill man se ett förtydligande av arbetsdirektivet för att stärka skyddet för arbetares rättigheter, och för det tredje ett snabbt införande av det direktiv om gästarbete som hittills blockerats av ministerrådet.

Vid utfrågningen fick fackets tolkning stöd av den svenske professorn i arbetsrätt Jonas Malmberg. Han sade att EU gått från principen om att alla löntagare ska behandlas lika, till att alla har rätt till ett visst minimiskydd. Enligt Jonas Malmberg betyder det att EG-domstolen har återfört den så kallade ursprungslandsprincipen, som förkastades vid behandlingen av tjänstedirektivet.

Vid hearingen framfördes också oro för konsekvenserna för den offentliga sektorns upphandling. Seriösa småföretag kan få svårt att hävda sig om andra kan dumpa sina anbud.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA