»Kräv kommissionär för jämställdhet«

UPPMANING2006-02-21

»Säg aldrig nej till makten! Ingen karl i historien har sagt nej till den.« Det rådet gav Maj-Britt Theorin på en facklig konferens för kvinnliga chefer.

Jämställdhet i Sverige och EU var temat för konferensen som anordnats av ST, Sif och Civilingenjörsförbundet.

Maj-Britt Theorin berättade om sina erfarenheter av jämställdhetsarbete under tio år som EU-parlamentariker och om den tid hon var ordförande för parlamentets utskott för kvinnor och jämställdhet.

Jämställdhetsarbetet har enligt henne gått trögt, mycket beroende på de sega strukturer som finns inom EU. En annan viktig orsak är att det saknas en funktionär inom kommissionen som har ansvar för jämställdhetsfrågor.

Måste in i EUs struktur

–Ansvar för jämställdhet måste in i EUs struktur, en kommissionär för jämställdhet är nödvändig. Kräv det, till exempel genom era fackliga representanter, uppmanade hon. Och minst en kvinna och en man i den fackliga representationen inom EU ska bevaka jämställdhetsfrågor!

Hon konstaterade också att det i år är första gången hon sett de fackliga organisationerna arbeta samlat för sina rättigheter gentemot EU. Hon syftade på när facken nyligen demonstrerade i Bryssel mot tjänstedirektivet.

–Förr har det bara varit bönder som gjort det, sade hon.

Vill ha jämnare könsfördelning

Gina Ebner redogjorde för Europafackets jämställdhetsarbete gentemot EU. Organisationen arbetar med opinion och lobbying när EUs direktiv är aktuella och har även en jämställdhetsplan på dagordningen. Några av planens mål är att få jämnare könsfördelning mellan män och kvinnor i beslutsfattande församlingar, förbättra möjligheterna att förena förvärvsarbete med familj och angripa löneskillnaderna mellan män och kvinnor.

Gina Ebner ingår i Femanet, ett nätverk för kvinnliga ledare inom Europafacket. Konferensen, som hölls på STs kansli i Stockholm, genomfördes med stöd från Femanet och EU.

Under konferensens andra dag behandlades ämnen som hur fler kvinnor ska få ledande befattningar på högskolan och det fackliga inflytandet i den processen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA