Bild: Getty Images

Kontorsarbetare rör sig mer än väntat

ARBETSMILJÖ2023-01-16

Svenska forskare har gått igenom ett trettiotal studier som rör kontorsanställda och stillasittande. Resultaten ligger närmare de rekommendationer som finns än vad forskarna trodde.

Forskare vid Högskolan i Gävle har sammanställt resultaten från 26 olika studier med mätningar av kontorsanställdas rörelsemönster. Materialet omfattade totalt omkring 3 000 personer.

Resultaten visade att deltagarna i genomsnitt satt ned 70 procent av arbetsdagen. 20 procent av tiden tillbringade deltagarna stående och de sista 10 procenten i rörelse.

Forskarna kunde konstatera att resultaten faktiskt inte låg så långt ifrån rekommendationerna från Europeiska arbetsmiljöbyrån, som förordar en omväxlande vardag där omkring 60 procent av tiden är sittande, 30 procent stående och 10 procent i rörelse.

”Uppfattningen att kontorsarbetare sitter alldeles för mycket grundar sig i tidigare studier som byggt på självskattning. Men våra egna studier har visat att tiden i sittande är svår att uppskatta själv”, kommenterar Svend Erik Mathiassen, professor i arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle, resultaten i ett pressmeddelande.

Ett problem är däremot att siffrorna varierar kraftigt på individnivå. Vid samma kontor kan en anställd sitta ned 30 procent av tiden, medan en kollega sitter ned 90 procent av arbetsdagen. Svend Erik Mathiassen anser att det är viktigt att lokalerna utformas på ett sätt som gör att de anställda måste röra på sig under dagen.

”Man skall inte gå på individen och säga ”du måste träna”, utan främja rörelse i själva arbetet. Och gör man interventioner för dem som behöver det mest så blir det också bra för dem som inte behöver det lika mycket”, konstaterar Svend Erik Mathiassen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA