Kommunal nöjt med nya avtalet
Kommunal fick igenom löneökningar i kronor och en begränsning av arbetsscheman med håltimmar. Därigenom kunde en strejk inom kommuner och landsting avvärjas.
”Vi ser avtalet som en stor framgång” kommenterar Kommunals ordförande Annelie Nordström i ett pressmeddelande. Men även arbetsgivarsidan SKL, Sveriges kommuner och landsting, förklarade sig nöjd med medlarnas bud. ”Ett treårigt avtal som håller sig inom den etablerade ramen för årets avtalsrörelse. Det är klart att vi är nöjda”, deklarerade Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKLs förhandlingsdelegation.
För Kommunal var det en framgång att få igenom löneökningar i krontal i stället för procent för dem med månadslöner under 25 000 kronor. Enligt facket innebär det att lönegapet mellan kvinno- och mansdominerade branscher kommer att minska.
En annan stridsfråga har varit de så kallade delade turerna. Omkring 100 000 av Kommunals medlemmar har arbetsdagen uppdelad i flera pass, med lediga timmar däremellan. I det nya avtalet anges att delade turer i möjligaste mån bör undvikas. En viktig förbättring, bedömer Kommunal. Ingela Gardner Sundström skriver dock i ett pressmeddelande att det ibland kan vara svårlöst, eftersom verksamhetens behov ofta koncentreras till vissa tider.
Kommunal ser också flera förbättringar för de visstidsanställda. Bland annat ska parterna starta ett gemensamt arbete för att minska visstidsanställningarna.
SKL lyfter å sin sida fram att möjligheten till introduktionsanställningar utvidgas. I dag kan unga i åldrarna 19-25 år få arbeta för 75 procent av lägstalönen. I anställningarna kombinerar man 75 procent jobb och 25 procent utbildning. Från nästa höst ska även personer över 25 år kunna få en introduktionsanställning.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.