Kollektivavtal kan få styra arbetstider
Arbetstidsfrågor ska i större utsträckning regleras i kollektivavtal. Det slås fast i ett förslag till nytt arbetstidsdirektiv inom EU.
EUs arbetsmarknadsministrar enades nyligen om att ändra i EUs arbetstidsdirektiv, efter flera års segdragna förhandlingar. Jourtid då en anställd inte utför något arbete ska inte längre behöva räknas som arbetstid, om parterna inte bestämmer annat i kollektivavtal. Det innebär att jourtiden inte längre ingår i den begränsade arbetstiden om 48 timmar per vecka.
Vidare föreslås att kompledighet ska förläggas ”inom rimlig tid” efter ett arbetspass där dygnsvilan har inskränkts, och inte omedelbart efter som tidigare har gällt. Vad ”rimlig tid” är kan bestämmas i kollektivavtal.
Arbetsmarknadsministrarna föreslår även ett helt nytt direktiv som reglerar villkoren för anställda i bemanningsbranschen. Principen är att hyrpersonal ska ha lön och arbetstid som motsvarar villkoren för anställda med motsvarande arbetsuppgifter hos den arbetsgivare som hyr in bemanningspersonalen. Avvikelser i kollektivavtal är dock tillåtna. Direktivet innebär att de kollektivavtal som i dag finns i den svenska bemanningsbranschen kan fortsätta gälla.
Europaparlamentet ska yttra sig om förslagen, innan man fattar beslut tillsammans med ministerrådet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.