De nya bestämmelserna om årliga lönekartläggningar återinfördes för ett år sedan. Men långt ifrån alla företag följer bestämmelser, visar Unionens rapport.
Bild: Mostphotos
De nya bestämmelserna om årliga lönekartläggningar återinfördes för ett år sedan. Men långt ifrån alla företag följer bestämmelser, visar Unionens rapport.

Knappt 6 av 10 gör årlig lönekartläggning

JÄMSTÄLLDHET2018-01-11

Inte ens sex av tio företag lever upp till lagens krav om årlig lönekartläggning, visar en rapport från Unionen. Enligt rapporten finns också andra brister i jämställdhetsarbetet på arbetsplatserna.

Långt ifrån alla företag följer diskrimineringslagens bestämmelser om att genomföra en årlig lönekartläggning och analys, konstaterar Unionen i sin rapport. Ett år efter att bestämmelserna om årliga lönekartläggningar återinfördes visar det sig att mindre än sex av tio företag faktiskt genomfört någon lönekartläggning. 

”Lönekartläggningen är ett viktigt verktyg för att skapa en mer jämställd arbetsplats. Därför är det oroande att så många arbetsgivare inte prioriterar det arbetet”, kommenterar Unionens ordförande Martin Linder i ett pressmeddelande.

Enligt undersökningen gör lönekartläggningar och analyser stor skillnad. I mer än hälften av fallen ledde arbetet till konkreta resultat och åtgärder. Oftast handlade det om att justera upp kvinnors löner.

Rapporten visar också andra brister i arbetet för jämställda löner. Inte ens hälften av de svarande uppgav att det fanns tydliga kriterier för lönesättning på deras arbetsplats.

”Det är otroligt viktigt att det finns tydliga kriterier för lönesättning på en arbetsplats. Det gör att de anställda vet vad som krävs om de vill höja sin lön och att arbetsgivarna kan vara transparenta och konsekventa i sin lönesättning”, skriver Martin Linder.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA