Klimathotet blir ST-fråga

MILJÖ2008-09-09

–Klimatsmarta arbetsplatser är en angelägen fråga. Men klimattänkandet får inte bli för präktigt, säger Helena Liljeqvist, en av deltagarna på STs klimatseminarium.

- I arbetet med klimatsmarta arbetsplatser måste man knyta an till den enskilde medlemmen och hans eller hennes arbetsmiljö, tycker Helena Liljeqvist.

Hon är ett av tio miljöombud på Kungliga tekniska högskolans, KTHs, förvaltning och deltog i klimatseminariet, där deltagarna överlag välkomnade STs initiativ att föra ut klimatfrågan på arbetsplatserna.

Checklistor

Ilkka Pärssinen, STs internationelle sekreterare, höll i seminariet och passade på att testa ett kommande diskussionsmaterial. Det innehåller checklistor med vilka ST vill väcka medlemmarnas klimattänkande i vardagen.

Exempel på frågor i checklistorna är val av färdmedel till jobbet, om tjänsteresor ska ersättas med videokonferenser, effektiv elanvändning och vad som serveras i lunchmatsalen.

– STs checklista är en bra start för att få igång diskussionen och klimattänkandet, menar Helena Liljeqvist. Men kanske är den lite för övergripande?

Diskuteras på fikaraster

På hennes arbetsplats har man kommit en bit på väg i klimatarbetet. KTH har en handlingsplan för hållbar utveckling och miljöombuden ska se till att den blir verklighet. Syftet är att klimattänkandet ska genomsyra all verksamhet, också i forskning och undervisning.

Även på Sida tar man klimatfrågorna på allvar och de diskuteras på fikaraster, enligt vice huvudskyddsombudet Verena Knippel. Sida har haft ett miljöledningssystem sedan 1996. Nu har det reviderats för tredje gången och innehåller krav på miljökonsekvensprövning av alla projekt. Det innehåller också riktlinjer för Sidas inköp, resor, transporter, återvinning och elförsörjning.

– Jag fick flera bra tips på seminariet om vad man kan göra, säger hon. Till exempel att man kan göra en nattvandring på arbetsplatsen och kolla elförbrukning och temperatur.

Helena Liljeqvist från KTH och Verena Knippel från Sida.
Bild: Sören Fröberg
Helena Liljeqvist från KTH och Verena Knippel från Sida.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA