Klimatforskare känner sig ansatta

HÖGSKOLAN2023-02-27

Mer än var fjärde forskare inom ämnen som rör klimat och miljö upplever sig ansatta av omgivningen på grund av sin forskning eller hur de uttalat sig i media, skriver Dagens Nyheter. ”Det riskerar att tysta dem”, skriver utbildningsminister Mats Persson, L, i en kommentar till tidningens undersökning.

I den enkät som Dagens Nyheter genomfört svarar mer än varannan av de 212 forskarna inom ämnen som rör miljö och klimat att de upplever att tilltron till vetenskap minskat under de senaste fem åren. Mer än var fjärde svarande upplever sig ansatta av omgivningen på grund av sin forskning eller hur de uttalat sig i media, skriver tidningen.

”Det är oroväckande att forskare inom ett så viktigt område upplever att tilltron för den vetenskap de bedriver minskat. Klimat tillhör en av de framtidsfrågor Sverige som kunskapsnation måste investera i”, skriver Mats Persson i ett mejl till tidningen.

Många av dem som besvarat enkäten har uppfattningen att läget förvärras av att mediekonsumtionen och samhällsdebatten allt oftare bedrivs på sociala medier, vilket de anser bidrar till en polarisering som kan övergå till aggressiva tongångar.

”Utvecklingen blir allt hotfullare. Och då man även i riksdagen lyckas flytta debatten från ’vad ska man göra mot klimatförändringarna’ till ’finns det klimatförändringar’ – då blir man själv konspiratoriskt lagd. Är det här någon slags plan? Det är läskigt”, säger professor Mats Björk vid Stockholms universitet till Dagens Nyheter.

Utbildningsminister Mats Persson anser att det är djupt oroande att en fjärdedel av de svarande forskarna känner sig ansatta på grund av sin forskning:

”Att riksdagspolitiker kommer ut som klimatförnekare är mycket allvarligt. Det är att aktivt gå emot vetenskapen. Men jag kan garantera att det inte är något som påverkar regeringens forskningspolitik. Jag står alltid på forskarsamhällets sida. Akademins frihet är inget att tumma på”, skriver han i sitt svar till tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA