Klimatet viktig fråga för TCO

FACKLIGT2007-05-09

Klimat- och miljöfrågorna måste högre upp på den fackliga dagordningen. Det var ett av besluten när TCOs kongress behandlade medlemsförbundens 22 motioner.

Kongressen tyckte inte att miljö- och energifrågorna har prioriterats tillräckligt högt av politiker, näringsliv och forskning. Eftersom de fackliga medlemmarnas vardag påverkas i växande utsträckning är det en viktig facklig uppgift att engagera sig i dessa frågor.

Kongressen vill ha bättre samordning inom TCO för att attrahera studenter och korttidsanställda. Till exempel kan förbunden göra det möjligt för en enskild medlem att ha kvar sitt ordinarie medlemskap, samtidigt som man företräds av ett annat TCO-förbund på den arbetsplats där man har en kortare anställning. Det handlar också om att göra övergången mellan förbunden och a-kassorna enklare. TCO och förbunden måste utveckla organisationsformer som är bättre anpassade till individernas rörlighet och det nya arbetslivet, ansåg kongressen.

TCO-kongressen vill ha fler högskoleplatser. Men fler utbildningsplatser får inte gå ut över kvaliteten, enligt kongressen. Både grundutbildning och forskning behöver ökade resurser.

TCOs styrelse fick i uppdrag att stärka förutsättningarna för ett närmare samarbete mellan förbunden på universitet och högskolor för att skapa bästa möjliga synergieffekter för både förbunden och TCO.

Kongressen ställde sig bakom en motion från HTF om att TCO ska verka för lagstadgad rätt till tjänstledighet för att prova på ett nytt arbete. TCO-kongressen ansåg att det finns poänger med att stärka den lagstadgade rätten ytterligare. En väg att gå kan vara att införa en ömsesidighet i lagstiftningen, så att där det finns en rätt att provanställa också ska finnas motsvarande rätt att vara tjänstledig för att prova nytt arbete.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA