Kaos på högskola när terminen startade

HÖGSKOLAN2006-09-12

För nästan tre månader sedan skrev ST Press om krisen på Högskolan på Gotland. Nu har läget förvärrats och högskolan ska ta in konsulter.

Av:  Mikael Silberstein

Förra året gick högskolan fem miljoner back, tre miljoner stod rektorns kansli för. I början av året gick rektor Leif Borgert ut med att delar av personalen saknade den rätta kompetensen. I stället för vidareutbildning valde han att genomföra en omorganisation. Personal sades upp och ersattes av högskoleutbildade. Sammanlagt nio tjänster försvann. Under våren kollapsade ekonomiavdelningen och högskolan fick ta hjälp av Kammarkollegiet.

Kaotisk terminsstart

Terminsstarten för över två veckor sedan var kaotisk, enligt Marie Engegard, ordförande för ST på högskolan:

–Studieadministratörerna har varit så underbemannade att de inte hunnit sköta uppropen. Det blir en dominoeffekt, trycket på redan hårt ansatta lärare ökar.

Hon talar om en extrem arbetsbelastning för all administrativ personal. För att klara av arbetsuppgifterna måste de arbeta övertid på kvällar och helger.

–Så ska det inte behöva vara. Omorganisationens syfte var att jobba förebyggande, slippa brandkårsutryckningar och effektivisera.

Hon pekar även på att det är oklart vem som ska sköta vad, arbetsuppgifter hamnar mellan stolarna.

–Det här fungerar inte längre. Vi behöver se över omorganisationen för att minska arbetsbelastningen.

Nyanställda måste få en chans att lära sig jobbet, framhåller Marie Engegard. Men trycket på kollegorna ökar. Hon anser att det skulle ha varit bättre att skräddarsy utbildningar åt de uppsagda i stället för att säga upp folk med lång erfarenhet.

–Var ligger besparingen? Nyanställda kräver högre löner och nytillsatta tjänster kostar i både tid och pengar, säger Marie Engegard.

Skyddsombudet och läraren Bengt Jönsson håller med om att terminsstarten varit rörig. Han bedömer att det kommer att ta minst ett halvår till innan den nya organisationen sätter sig.

Tuffare klimat i högskolan

–Politikerna måste fundera på hur de behandlar personalen på högskolor. Arbetsklimatet har blivit allt tuffare de tio senaste åren. De resurser vi får räcker inte.

Ekonomin tvingar högskolan att minska kostymen, enligt Bengt Jönsson.

–Fast ledningen har gått för fort fram. Den har inte alltid kunskap om hur uppsägningar går till och förändringar måste få ta tid. Varje uppsägning är en personlig tragedi.

Har du förtroende för Leif Borgert?

–Eftersom jag är kvar har jag det. Jag för fram kritik internt.

Har du känt dig tvungen att ingripa med tanke på arbetsmiljön?

–Det funderar jag på ofta. Jag får signaler om att folk mår dåligt, säger Bengt Jönsson.

Rektor Leif Borgert ska nu ta in konsulter som ska undersöka hur arbetsmiljön kan förbättras.

Enligt Leif Borgert var uppsägningarna nödvändiga för att klara ekonomin.

–Nu ska vi gå igenom hur arbetsfördelningen kan bli bättre. Vi gör allt vi kan.

Har du personalens förtroende?

–Det har jag och jag hoppas även att jag har fackets. Vi för givande samtal om hur vi ska förbättra situationen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA