Vi borde ha kompetensutvecklat mer
Rektor Leif Borgert medger att kompetensutvecklingen varit eftersatt. Men han säger att kompetensutveckling ändå inte hade räddat den personal som nu hotas av uppsägning.
–Jag, och mina företrädare som rektor, får ta på oss det ansvaret. Vi borde ha satsat mer på att utveckla de anställdas kompetens. Nu behöver vi nyanställa en del nyckelpersoner och den spetskompetensen får man inte på några korta kurser. Vi behöver folk med högskoleutbildning.
Ni har även på förslag att lägga ut delar av den IT-support som anställda gör i dag på era studenter.
–Vi har många kompetenta studenter här på högskolan. Därför har vi på förslag att låta dem ta hand om vissa delar av IT-supporten. Men det är som sagt bara ett förslag.
Högskolan gör ett underskott på 4,9 miljoner kronor. 3,1 miljoner kommer från ditt eget kansli?
–Ja, alltså. Det är en del annat som är inräknat där också. Reserver som vi kan använda för att täcka upp andra kostnader. Det är inte bara min och prorektorernas löner som ligger i den posten.
En rundringning visar att underskottet på, som det kallas, rektorsfunktionen och högskoleledningens kansli kommer av nyanställningar som inte var budgeterade år 2005. Det handlar om tjänster inom information, registrering, administration och kvalitetssäkring. Personalavdelningen står, efter utbetalade retroaktiva löner, för 1,7 miljoner kronor av underskottet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.