Omorganisationen skapade kaos
Sjukskriven personal, vakanta tjänster, avsaknad av ledarskap och en ekonomiavdelning som kollapsat. STs ordförande vid Högskolan på Gotland beskriver en arbetsplats i kris.
I slutet av februari skrev ST Press om turbulensen vid Högskolan på Gotland. Då hade rektor Leif Borgert gått ut i radio och berättat att delar av personalen vid högskolan saknade den rätta kompetensen. Men i stället för att vidareutbilda personalen valde rektorn att fullfölja den omorganisation som skulle leda till ökade kompetenskrav. Omorganisationen fick projektnamnet »Professionalism och tillgänglighet« och 29 anställda riskerade att förlora sina jobb.
ST kallade, tillsammans med Saco, till central förhandling. 15 av de 29 blev omplacerade men fick behålla sin anställning.
–Hela STs lokala styrelse var med på listan över dem som skulle sägas upp, säger Marie Engegard, ordförande för ST inom Högskolan på Gotland.
Efter den centrala förhandlingen blev Marie Engegard, som arbetat som systemadministratör på IT-avdelningen, omplacerad. Hon arbetar i dag som programsamordnare på en av högskolans ämnesavdelningar.
Den 1 april trädde den nya organisationen i kraft och sju avdelningar inom högskolans förvaltning slogs ihop till fyra.
Kollaps på ekonomiavdelningen
–Knappt en månad senare kollapsade ekonomiavdelningen, berättar Marie Engegard.
Rektor Leif Borgert fick begära hjälp från Kammarkollegiet som gick in för att bland annat arbeta med högskolans kvartalsrapport.
–Det var en kombination av sjukskrivningar och att en person blivit föräldraledig som gjorde att vi fick lov att ta hjälp från Kammarkollegiet. Nu kommer de att tillsammans med vår egen personal att ta hand om ekonomifunktionen under sommaren. Vi har även rekryterat en vikarie för den person som är föräldraledig, säger Leif Borgert.
Efter omorganisationen har personal begärt tjänstledighet och flera har sagt upp sig. De som är kvar får kämpa med arbetsuppgifter i en organisation som inte satt sig.
–Otydligheten är stor och arbetsbelastningen hög, säger Marie Engegard. Det saknas riktigt ledarskap och personal, men uppgifterna måste ändå utföras och det skapar konflikter mellan de anställda. Servicenivån har sjunkit rejält både för studenter och lärare. Lärarna har sett det här och börjat ropa efter hjälp då de i dagsläget får lov att sköta mycket av administrationen själva.
Leif Borgert håller med om att omorganisationen varit tuff.
–Det är alltid besvärligt att säga upp personal. Ingen tycker att det är roligt men med tanke på att den nya organisationen bara varit igång sedan april tycker jag att saker och ting fungerat ganska bra. Det känns som om vi håller på att komma igång nu.
Svårt tillsätta tjänster
Men det har visat sig vara svårt att tillsätta de nya kvalificerade tjänsterna till skolans IT-avdelning.
–De sökande har haft betydligt högre lönekrav än vad arbetsgivaren kunnat gå med på, säger Marie Engegard. I dag är sju av de nya befattningarna vakanta eller tillförordnade. Man kan fråga sig var professionalismen och tillgängligheten finns nu?
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.