»Kanslichefen styr med järnhand«

SAMETINGET2008-11-11

Man ser inga spontana leenden och hör inga glada skratt«. Det säger en av de anställda på Sametinget där arbetsmiljön varit infekterad en längre tid. Nu anklagas kanslichefen för att ha forskat i vad medarbetare berättat för företagshälsovården.

I en skrivelse till Sametingets ledningsgrupp anklagar ST, Saco och skyddsombuden myndighetens kanslichef för att ha försökt ta reda på vad anställda sagt i förtroende till en sköterska och en psykolog på företagshälsovården. Informationen ska facken ha fått från vårdpersonalen.

Orsaken till att de anställda erbjudits stödsamtal är problem som framkom vid en arbetsmiljöundersökning.

I den talas om detaljstyrning, oklar rollfördelning och en tryckt stämning, särskilt på huvudkontoret i Kiruna: »Man uppger att man känner sig kontrollerad, får negativt uttalad kritik och till och med utskällningar«.

Rädsla för repressalier

ST Press har pratat med flera anställda som beskriver en arbetsplats i kris. Man törs inte uttrycka kritik på grund av rädsla för repressalier från kanslichefen. Det sägs handla om allt från att förlora jobbet till utskällningar. »Hon styr med järnhand«, säger en anställd. »Försöker man säga något blir man bestraffad uppifrån«, säger en annan.

Sedan arbetsmiljöundersökningen presenterades i våras har man lagt upp en handlingsplan för att reda ut problemen. Men i skrivelsen till ledningsgruppen förklarar facken att förtroendet för kanslichefen är skadat och därmed arbetet med att förbättra arbetsmiljön.

Kanslichefen, Ulla Barruk Sunna, avvisar bestämt att hon har försökt ta reda på vad som sagts i stödsamtalen.

– Det skulle aldrig falla mig in att göra något sådant. Vad skulle jag använda den kunskapen till? Jag tog kontakt med företaget för att få en fakturaspecifikation, eftersom myndigheten är redovisningsskyldig för skattebetalarnas pengar.

»Kritiken känns helt obefogad«

När det gäller kritiken mot hennes ledarstil säger hon att hon gör allt hon förmår för att Sametinget ska bli en bra arbetsplats.

– Kritiken mot mig får jag reflektera över. Rädslan är dock obefogad. Vi har forum där personalen kan uttrycka sina åsikter både i enkäter och samtal.

Hon säger att arbetsmiljöarbetet var på rätt väg tills skrivelsen dök upp.

– Nu är vi eniga om att gå vidare och jobba framåt, säger Ulla Barruk Sunna. 

Lars-Anders Baer är ordförande för Sametingets styrelse. Han menar att facken och kanslichefen kan ha missförstått varandra. På frågan om han har fortsatt förtroende för kanslichefen säger han att ord står mot ord.

– Vi är ingen domstol, men jag har fortfarande förtroende för Sametingets chef.

Organisationen har vuxit och därför har det varit nödvändigt med en mer handfast arbetsledning, menar han.

Och alla upplever inte arbetsmiljön som dålig, enligt Lars-Anders Baer:

– Det finns gnissel i systemet och nu åligger det ledningen och facket att åtgärda problemen, säger Lars-Anders Baer.

I ett förhandlingsprotokoll uttrycker ST och Saco att kanslichefen bör fråntas ansvaret för personal och arbetsmiljö. Nu har facken och arbetsgivaren enats om att myndighetens delegations- och arbetsordning ska göras om.

– I praktiken handlar det om att ge avdelningscheferna ett större ansvar, säger STs ombudsman Kurt-Åke Sjöström som var med på mötet.

Sametingets huvudkontor i Kiruna. <br>FOTO: MARIE ENOKSSON
Sametingets huvudkontor i Kiruna. <br>FOTO: MARIE ENOKSSON

SAMETINGET

Sametinget har 36 anställda, varav 23 arbetar i Kiruna. De övriga finns i Östersund, Jokkkmokk och Tärnaby. Myndighetens uppgift är att förbättra samernas möjligheter att bevara och utveckla sin kultur.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av David (ej verifierad) tors, 11/13/2008 - 21:27
Det var intressant att läsa. Jag ser en hel del likheter med stämningen och situationen på min egen arbetsplats. Det är kul att se att man inte är ensam.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA