JK-kritik mot Hall

ISOLERING2004-10-29

Justitiekansler Göran Lambertz kritiserar Hallanstalten för att man mot reglerna isolerat en intagen.

Fången hölls isolerad under 1,5 månader efter oroligheter och skadegörelse på en avdelning, trots att en utredning visade att han inte deltagit i skadegörelsen.

Halls ledning försvarar sig med att det inte fanns någon ledig plats utanför isoleringen där fången skulle kunna placeras.

Kriminalvårdsstyrelsen anser dock att anstaltsledningen gjort fel. Man borde ha undersökt möjligheterna att flytta fången till en annan anstalt, även om det är svårt att hitta platser i dagens läge. Halls ledning borde i vart fall ha upphävt beslutet om isolering och klargjort att det inte gick att hitta en annan plats för fången på grund av platsbristen i svenska fängelser.

Enligt Justitiekanslern skulle den intagne haft rätt till skadestånd om han hade lidit ekonomisk skada av isoleringen, vilket dock inte var fallet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA