Invandrare diskrimineras på jobbet

MÅNGFALD2006-11-16

Mer än en av fem utrikes födda säger att de blev diskriminerade på jobbet under förra året. Det framgår av en rapport från Integrationsverket.

Integrationsverket har låtit Statistiska centralbyrån, SCB, intervjua drygt 1 150 personer med utländsk bakgrund om deras upplevelser av diskriminering. De har svarat på frågor om nio olika typsituationer i en kartläggning av diskrimineringen i Sverige.

Frågan som ställdes var ”Har du egen erfarenhet av att ha blivit diskriminerad under 2005 på grund av din utländska bakgrund inom följande områden”, och typsituationerna var på arbetsplatsen, i kontakt med sociala myndigheter i kommunen, i kontakt med arbetsförmedlingen, i kontakt med vårdcentralen/sjukhus, i kontakt med polisen, när man handlar i affärer, när man besöker restaurang eller krog, när man åker tunnelbana, buss eller tåg och vid kontakt med bostadsföretag eller mäklare.

Vanligast var diskriminering på arbetsplatsen – 22 procent uppger att de blivit diskriminerade på jobbet en eller flera gånger under 2005. Sex procent säger att de blivit diskriminerade minst fyra gånger under året.

15 procent säger att de blivit diskriminerade i affären, medan bara 6 procent anser sig ha blivit diskriminerade av sjukvården. För övriga typsituationer ligger andelen som säger att de har blivit diskriminerade mellan 11 och 13 procent.

Enligt rapporten är de som är födda i Afrika mer utsatta för diskriminering än de som är födda i till exempel Östeuropa.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA