Bild: Fredrik Hjerling

Intensiv slutfas för avtalsförhandlingar i staten

AVTALSRÖRELSEN2023-09-28

Den sista september löper det centrala kollektivavtalet för myndighetsanställda ut. Enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar pågår intensiva förhandlingar för att ett nytt avtal ska vara klart första oktober. ”Vi jobbar dygnet runt för att få det på plats”, säger hon.

Av:  Elina Lundberg

Lördag, den 30 september, är sista dagen som det nuvarande centrala kollektivavtalet för det statliga avtalsområdet gäller. Sedan är målet att ett nytt avtal ska finnas på plats för myndighetsområdet, enligt STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar.

– Förhandlingarna är nu otroligt intensiva. Vår ambition är att vi ska vara klara till på lördag, men inget är klart förrän allt är klart. Vi har hela detaljarbetet kvar och alla detaljer måste sättas innan vi kan ta ställning till helheten, säger hon. 

På torsdagen samlades STs avtalsråd, med representanter för STs avdelningar, för att lämna råd till förbundsstyrelsen om hur förbundet ska ställa sig till arbetsgivarens bud.

– Vid avtalsrådet påpekades en del saker som vi behöver utveckla för att komma i mål i förhandlingarna. Många är bekymrade över läget men man ser också att vi delar en hel del problembilder med vår motpart och att vi har en gemensam ambition att värna den statliga sektorn, säger Åsa Erba Stenhammar.

ST förhandlar tillsammans med åtta andra fackförbund inom Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, gentemot Arbetsgivarverket, som företräder de statliga myndigheterna. Parterna växlade yrkanden i slutet av juni.

Facken inom OFR kräver bland annat löneökningar i paritet med det märke som parterna i industrin har satt i sina avtal – totalt 7,4 procent i ett tvåårigt avtal. Andra fackliga krav är en så kallad individgaranti – att alla anställda ska få en löneökning – samt en låglönesatsning.

Förhandlingarna med Arbetsgivarverket inleddes i mitten av augusti. Sedan dess har regeringen presenterat en budgetproposition med förslag om generella besparingar på statsförvaltningen nästa år.

– Det är klart att ett kärvt ekonomiskt läge påverkar förhandlingarna. Vi har diskuterat detta och de konsekvenser som det kan få för kompetensförsörjningen. Det är ett jättebekymmer, säger Åsa Erba Stenhammar.

Så förhandlas avtalen för statligt anställda

Offentliganställdas förhandlingsråd, OFR, är en förhandlingsorganisation som samlar ett antal fackförbund inom statlig och kommunal sektor.

I den statliga sektorn förhandlar nio fackförbund uppdelade på tre förbundsområden tillsammans gentemot Arbetsgivarverket, som företräder de statliga myndigheterna. Förbundsområdena är statstjänstemän, poliser och officerare. När de tre förbundsområdena inom staten förhandlar gemensamt kallar de sig OFR/S, P, O.

STs förhandlingschef Åsa Erba Stenhammar är förhandlingsledare för OFR/S, P, O.

Vid sidan av OFR/S, P, O tecknar även två andra fackliga organisationer avtal med Arbetsgivarverket: LO-förbundet Seko samt förhandlingsorganisationen Saco-S.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA