Inget inflytande om inhyrning

PENSIONSMYNDIGHETEN2010-10-15

Pensionsmyndigheten tar in bemanningsföretag för att klara arbetsbördan. ST inom Pensionsmyndigheten vill att de anställer i stället. Men facket fick inte vara med när beslutet togs.

Pensionsmyndigheten bildades 1 januari 2010 och belastningen var hög från start. December till april är den intensivaste perioden. För att klara av nästa topp-period väljer arbetsgivaren att ta in 15 personer från ett bemanningsföretag. Facket är kritiskt mot beslutet.

– Vi har vänt oss emot att de tar in bemanningsföretag i stället för att anställa, säger Elisabeth Fredriksson, ordförande för ST inom Pensionsmyndigheten.

Anita Wallgren är personalchef på Pensionsmyndigheten. Hon berättar att det är väldigt spridda tider som behövs täckas upp vilket gör det svårt att anställa. Det är högtryck i januari och specifikt vissa dagar och vissa tider, förklarar hon.

– Vi tog in en konsult för att hjälpa till med beslutet om hur vi ska klara av topparna. De tog fram tre alternativ och i alla alternativ fanns användandet av bemanningsföretag, säger Anita Wallgren.

Bemanningsföretagets anställda kommer att ha kollektivavtal, men är timanställda. Enligt Elisabeth Fredriksson saknas då tryggheten av att veta hur mycket man får jobba.

– De tog beslutet att ta in bemanningsföretag utan STs inflytande. Vi påtalade att beslutet var felaktigt, då genomfördes en tvisteförhandling och arbetsgivaren är införstådd med att man inte följt MBL som avsikten är. Vi har inte fått någon chans att påverka det här beslutet, säger Elisabeth Fredriksson.

– Facken har varit informerade under hand. Den formella förhandlingen skedde dock något sent och det har vi bett facket om ursäkt för, säger Anita Wallgren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA