Ingen fick rätt i överklagandenämnden förra året

STATENS ÖVERKLAGANDENÄMND2025-01-08

Ingen jobbsökande som överklagat en statlig myndighets anställningsbeslut fick bifall i Statens överklagandenämnd under 2024. Men sex myndigheter fick bakläxa och måste göra om hela eller delar av anställningsprocessen.

Statliga myndigheter måste enligt lag fatta sina anställningsbeslut på sakliga grunder, ”såsom förtjänst och skicklighet”. Det innebär att det i normalfallet är en bedömning av de sökandes relevanta utbildning, yrkeserfarenhet och personliga egenskaper som ska vara avgörande för vem som får jobbet.

Den som sökt en tjänst på en statlig myndighet och anser sig ha blivit felaktigt bortvald kan överklaga anställningsbeslutet till Statens överklagandenämnd. Förra året avgjorde nämnden 168 sådana ärenden. Det är betydligt färre än de senaste åren, då antalet varit runt 250.

Nämnden kan besluta att den klagande har rätt till tjänsten, och myndigheten är då skyldig att anställa personen. Men sådana bifallsbeslut är sällsynta. Förra året fick ingen bifall, och de fyra föregående åren bara en person per år.

Vanligare är att nämnden ”återförvisar” ärendet till myndigheten, som då måste göra om anställningsprocessen helt eller delvis. Det kan till exempel handla om att den klagande ska kallas till en intervju. Under 2024 återförvisades sex ärenden till lika många myndigheter: Arbetsförmedlingen, Boverket, Länsstyrelsen i Östergötlands län, Migrationsverket, Statens institutionsstyrelse och Trafikverket.

Ett ärende i myndighetens statistik kan gälla såväl en som flera personer som överklagat ett visst anställningsbeslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA