Ingen jobbsökande som överklagat ett anställningsbeslut fick bifall i Statens överklagandenämnd under 2024. Men sex myndigheter fick bakläxa och måste göra om hela eller delar av anställningsprocessen.
Få av dem som överklagar en statlig tjänstetillsättning får rätt i Statens överklagandenämnd. I fjol var polisforskaren Stefan Holgersson den ende. Efter nämndens bifall fick han den tjänst han sökt inom Polismyndigheten.
Riksbanken missade att kalla Jesper Fagerberg till tester när han sökte en tjänst som internrevisor. Han överklagade senare anställningsbeslutet och fick rätt, men är besviken på hur Riksbanken hanterade processen.
Förra året var ST-medlemmen Hossam Soliman den enda som fick rätt i Statens överklagandenämnd, som prövar statliga anställningsbeslut. För honom innebar beslutet ett nytt jobb inom Kriminalvården. Nu uppmanar han fler att våga ifrågasätta rekryteringsprocesser som de upplever inte gått rätt till. ”Det finns hopp”, säger Hossam Soliman.
Justitiekanslern, JK, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen i ett anställningsärende. Myndigheten har enligt JK satt en grundläggande förvaltningsrättslig princip ur spel genom att inte följa ett beslut från Statens överklagandenämnd.
En rekrytering av en utredartjänst inom Polisen underkänns av Statens överklagandenämnd. Nämnden anser att en annan sökande är bättre lämpad för jobbet.
De senaste fem åren har antalet personer som fått rätt när de överklagat en statlig tjänstetillsättning minskat. 2019 fick fyra personer rätt. Lillian Rathje är en av dem.