Inga fler långtidsarbetslösa till fas 3  

ARBETSMARKNAD2016-02-01

Från och med i dag upphör Arbetsförmedlingen att anvisa nya personer till den tredje fasen av jobb- och utvecklingsgarantin, även kallad fas 3. I stället kommer myndigheten att erbjuda andra lösningar för den som är långtidsarbetslös.

Fas 3 av Arbetsfömedlingens jobb- och utvecklingsgarantin har fått mycket kritik för att kvalitén på de arbetsplatser som erbjudits varit låg, och att arbetslösa känt sig utnyttjade av vissa arbetsgivare. Fas 3 har hittills erbjudits till den som varit utan jobb i 450 dagar, och den arbetsgivare som erbjudit sysselsättning har fått betalt av Arbetsförmedlingen.

I och med att fas 3 avvecklas avskaffas också de fasta tidsgränser som avgjort vilket stöd en arbetssökande kunnat få inom jobb- och utvecklingsgarantin. I stället ska alla, oavsett hur länge man varit inskriven som arbetslös, få ett mer individanpassat stöd baserat på en arbetsmarknadspolitisk bedömning. Det framgår av en rapport från Arbetsförmedlingen om avvecklingen av sysselsättningsfasen.

”Avskaffandet av de fasta tidsgränserna, som skapade en stelhet i stödet till långtidsarbetslösa, är ett stort steg som nu öppnar helt nya möjligheter. Vi kommer nu att kunna ge ett mer individuellt utformat stöd till dem som i dag är i sysselsättningsfasen. Många av dem står långt från arbetsmarknaden och behöver en kedja av insatser för att få ett jobb”, skriver generaldirektör Mikael Sjöberg i ett pressmeddelande.

Nya insatser för långtidsarbetslösa

Drygt 39 000 personer är inskrivna i sysselsättningsfasen. De kommer nu att erbjudas bland annat:

  • Yrkesinriktade kurser på folkhögskolor i längst 24 månader. Utbildningarna ska vara riktade mot yrken där det är brist på arbetskraft.
  • Deltidsstudier vid KomVux, universitet och högskola i sex månader, vid sidan av deltagande i jobb- och utvecklingsgarantin.
  • Svenska för invandrare i tolv månader i stället för dagens sex månader.
  • Studiemotiverande kurser vid folkhögskolor.
  • Arbetsträning på arbetsplatser.

Sedan tidigare har deltagarna i sysselsättningsfasen också möjlighet till extratjänster i välfärden.

Den som i dag har en sysselsättningsplats kan under en övergångstid vara kvar eller byta till en ny anordnare. Alla sysselsättningsplatser ska vara avvecklade den 31 januari 2018.

Källa: Arbetsförmedlingen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA