Regeringen beställer beredskapsjobb

ARBETSMARKNAD2016-11-21

Moderna beredskapsjobb i statliga myndigheter ska bli en ny väg in på arbetsmarknaden. Regeringen ger Arbetsförmedlingen i uppdrag att tillsammans med myndigheterna skaka fram 5 000 platser före 2020.

De statliga myndigheterna ska erbjuda moderna beredskapsjobb med goda arbetsvillkor och avtalsenliga löner, skriver regeringen i ett pressmeddelande. Fler personer som står långt från arbetsmarknaden ska därmed få möjlighet till ett jobb som ger arbetslivserfarenhet.

Satsningen är riktad mot nyanlända eller personer som varit arbetslösa i minst tre år och som är inskrivna hos Arbetsförmedlingen. Regler och ersättning motsvarar de subventionerade extratjänster som infördes när fas 3 skulle fasas ut. I budgeten för 2017 har regeringen föreslagit att ersättningsnivåerna för heltid och ersättningen för handledarstöd ska höjas.

Målsättningen med de nya beredskapsjobben är att är att de ska införas successivt från 2017. Ambitionen är att minst 500 personer ska beredas sysselsättning vid de statliga myndigheterna under 2017. År 2020 ska det finnas minst 5 000 beredskapsjobb i staten.

Moderna beredskapsjobb

Stöd får lämnas för en anställning under högst två år. Myndigheterna ska ta fram lämpliga arbetsuppgifter som i dag inte utförs alls eller i otillräcklig omfattning och på lämpligt sätt informera om de lediga jobben. Arbetsgivarverket svarar inom sitt ansvarsområde för information, rådgivning och utbildning som myndigheterna behöver.

Arbetsförmedlingen ska tillhandahålla lättillgänglig information om de moderna beredskapsjobben åt såväl myndigheterna som de arbetssökande. De statliga arbetsgivarna ska informeras om ersättningens utformning och vilka krav som ska vara uppfyllda för att ersättning kan betalas ut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA