Annons:

Fas 3 kan också ge ny energi

DEBATT: FAS 32015-02-10

Visst finns det dåliga fas 3-platser, men fas 3 kan också tillföra den arbetslösa något positivt, skriver arbetsförmedlaren Eva Sjögren, och ger exempel ur sin vardag.

Jag jobbar på Arbetsförmedlingen med långtidsarbetslösa. Min erfarenhet av sysselsättningsfasen, då man måste välja en sysselsättningsplats/fas 3-plats att vara på, stämmer inte helt med mediernas mer ensidigt negativa bild.

Naturligtvis finns det dåliga fas 3-platser, lika väl som det finns dåliga arbetsplatser, dåliga skolor och såvidare. Men man kan också få ny

energi av att ha en sysselsättning, vara i ett socialt sammanhang och vara behövd och även saknad vid frånvaro. Att känna samhörighet med ett kollegialt gäng som man fikar med varje dag.

Så här kan det låta på mitt jobb. (Namnen är fingerade.)

Telefonen ringer:

– Hej! Jag gick till min plats i dag men de sa att jag inte längre fick komma dit.

– Hej Rosita, vi har pratat om det flera gånger. När du är 65 kan du inte längre vara inskriven i jobb- och utvecklingsgarantin.

– Men vad ska jag nu göra?

– Du får gärna fortsätta vara inskriven på Arbetsförmedlingen, men din fas 3-plats måste avslutas. Du får pension nu. Visst hade du ansökt om det?

– Jo, det har jag. Men jag trivdes så bra. Jag kommer att sakna mina arbetskamrater.

– Rosita, du kanske kan vara där som volontär? Ring och fråga.

– Jo, men varför Eva har du sagt till dem att jag måste sluta?

– För att vi måste avsluta fas 3 när du nu går i pension.

– Ok, ok, Eva. Men det är så tråkigt. Vad ska jag nu göra om dagar-

na?

Nästa samtal.

– Hej! Jag gick till min plats i dag, men jag fick inte komma dit längre.

– Hej Rune, jag har skickat hem återkallandet i jobb och utvecklingsgarantin till dig och vi pratade om det vid senaste besöket. Du har inte redovisat dina sökta jobb. Du visste att du skulle bli återkallad om du inte redovisar dina sökta jobb till Arbetsförmedlingen.

– Men jag skulle vara med på den stora gårdsfesten med loppmarknad vi skulle ha.

– Ja, det är tråkigt att du inte kan vara med där. Men det var precis det som vi sist gick igenom skulle hända.

– Men när får jag komma tillbaka?

– Följ din handlingsplan och redovisa dina sökta jobb. Undrar du något så hör av dig. Det står i din plan vilket datum du kan skrivas in igen. Då kan du troligtvis komma tillbaka till din fas 3-plats.

– Åh, jag vet inte vad jag ska göra om dagarna nu. Jag saknar alla där.

– Du får satsa på att söka extra många jobb nu när du har tid.

Självklart är ett arbete och att vara självförsörjande det bästa, men efter tio års arbetslöshet är kanske en fas 3-plats inte det värsta som kan hända en sökande?



Eva Sjögren,

arbetsförmedlare

  

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Inlagt av MK (ej verifierad) ons, 02/11/2015 - 11:07
Ska man gråta, skratta eller bli heligt förbannad?
Det kan bara vara en promille som tycker som "Rosita". Ska det vara staten som ska se till att folk skaffar sig en gemenskap?
Det klart att Röda Korset också är nöjda. Osund konkurrens?

Bevare mig väl för sådana här artiklar!

/Inget mähä
Inlagt av Jonnie Svensson (ej verifierad) ons, 02/11/2015 - 14:49
Hejsan Eva
Förstår inte riktigt din poäng med ditt inlägg mer än att tala om att det finns inskrivna i FAS3 som trivs i ett för dem ett positivt socialt sammanhang. Nog så viktigt för den enskilde precis som alla de andra som inte gillar FAS3. Vi människor är nämligen sociala individer. Men nu är det så här att flertalet deltagare i FAS3 vill ha ett jobb. Vilket även är AFs huvuduppdrag att underlätta för arbetsgivare att hitta arbetskraft och förbereda för att leva upp till en framtida efterfrågan. Det är förmodligen den uppgift du har som handläggare tillsammans med att även fungera som en myndighetsperson och se till att regelverket efterföljs. Så var är dit syfte med att ta upp FAS3 ur ett "trivselfrågeperspektiv" som även har tagits upp tidigare i media?

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA