Inflationen urholkade löneökningen

LÖNER2009-02-18

Under 2008 ökade lönerna med drygt 4 procent. Men reallöneökningen vara bara 0,8 procent, enligt Medlingsinstitutets lönebildningsrapport. Löneskillnaderna mellan kvinnor och män i staten har förändrats marginellt.

Den ökade inflationstakten har ätit upp en stor del av löneökningarna 2008. Av den genomsnittliga löneökningen på drygt 4 procent blev det bara 0,8 procent kvar i plånboken, enligt den rapport Medlingsinstitutet presenterade i dag.

Rapporten visar också att löneskillnaden mellan kvinnor och män som jobbade på samma arbetsställe med samma yrke, var jämnåriga och hade likvärdig utbildning och arbetstid var cirka 5 procent 2007.

I staten var den oförklarade löneskillnaden mellan kvinnor och män 5,7 procent, enligt Medlingsinstitutets statistik. Kvinnornas lön var 94,3 procent av männens 2007. Då har hänsyn tagits till arbetsställe, yrke, ålder, utbildning och arbetstid. Två år tidigare, 2005, var skillnaden 6,3 procent.

För 2008 finns inga uppgifter ännu.

Medlingsinstitutet påpekar att faktorer som erfarenhet och arbetets svårighetsgrad inte har vägts in i jämförelserna.

Enligt rapporten lönesattes 38 procent av de statsanställda utan att det fanns något centralt fastställts löneutrymme, så kallade sifferlösa avtal. En avtalskonstruktion som tillämpas av Saco-förbunden.

Övriga 62 procent lönesattes utifrån den modell som tillämpas inom STs område: I det centrala avtalet finns en individgaranti och en stupstock som används när de lokala parterna inte kan komma överens om hur stort löneutrymmet ska vara.

Vilken av de båda modellerna som gav den största löneutvecklingen framgår inte av rapporten.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA