Annons:

Industrifacken kräver 2,8 procent

AVTALSRÖRELSE2012-11-12

Ökade reallöner, ytterligare en månads föräldralön och utbyggnad av systemen med arbetstidsförkortning. Det är de främsta kraven från Facken inom industrin inför den kommande avtalsrörelsen.

Parterna på den svenska arbetsmarknaden brukar låta industrin sätta normen för avtalen på resten av arbetsmarknaden. Nu har Facken inom industrin börjat förbereda sig för den kommande avtalsrörelsen som ska resultera i ett nytt industriavtal.

Industriförbunden kräver 2,8 procent i löneökningar, vilket ska garantera faktiska reallöneökningar. De menar att det är en nivå som ändå är relativt låg och inte äventyrar vare sig konkurrenskraften eller landets inflationsmål.

Enligt tidningen Arbetet har LO-förbunden kämpat hårt för att hitta en gemensam linje inför den kommande avtalsrörelsen. Tidningen beskriver hur industrifacken ville ha lönepåslag på 2,3-2,4 procent, medan byggfacken siktade mycket högre och hade lönekrav på bortåt 3,4 procent.

Splittringen har också funnits bland de olika industrifacken, skriver Arbetet och menar att GS har drivit på för att höja lönekraven medan IF Metall har utmärkt sig genom att hålla en mer försiktig linje.

Industrifacken har nu ändå enats om krav på 2,8-procentiga lönepåslag och att den så kallade föräldralönen ska betalas ut under sex månader i stället för fem. Föräldralönen kompletterar föräldrapenningen med 10 procent och betalas ut till varje förälder.

De vill också fortsätta arbeta för en arbetstidsförkortning, där det långsiktiga målet är att alla anställda ska ha rätt till 100 timmars arbetstidsförkortning per år.

Facken inom industrin anser att utgångspunkten för förhandlingarna är ett ettårigt avtal – men de är ändå beredda att diskutera andra avtalslängder ”ifall detta underlättar lösandet av principiellt viktiga frågor”.

Facken inom industrin

Fem fackförbund omfattas av Industriavtalet. De samlas under namnet Facken inom industrin. De fem fackförbunden är

  • GS
  • Industrifacket Metall
  • Livsmedelsarbetareförbundet
  • Sveriges Ingenjörer
  • Unionen

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA