Hot och våld vanligt i kollektivtrafiken

HOT2005-05-31

De som jobbar inom kollektivtrafiken har en orolig och hotfull arbetsmiljö. Ungefär 10 procent av de anställda har utsatts för våld och nära 30 procent för hot det senaste året.

I en enkätundersökning svarar 28 procent av Kommunals och Sekos medlemmar inom kollektivtrafiken att de utsatts för hot de senaste tolv månaderna. En fjärdedel har angett att de hotats flera gånger under perioden, några har till och med mött hot dagligen.

10 procent har utsatts för våld. Bland kvinnor finns dubbelt så många drabbade som bland män. Var femte anställd har utsatts för rån och rånförsök under arbetstid.

Nästan hälften, 45 procent, av dem som svarat uppger att de är rädda för att bli utsatta för våld eller hot.

Hela tre fjärdedelar tycker att de inte fått tillräckligt stöd från lokala facket och 57 procent är missnöjda med arbetsledningens stöd.

Hårdast drabbade yrkesgrupper är konduktörer, tunnelbaneförare och tågvärdar.

Hot och våld har ökat

STs sektionsordförande inom Citypendeln, Lennart Nilsson, säger att hot och våld har ökat inom pendeltågstrafiken i Stockholmsområdet på senare år.

– Mest drabbade är biljettkontrollgruppen. Det är ett direkt resultat av SLs krav att ingen ska släppas in på perrongerna utan biljett, säger han.

Bemanningen på pendeltågen är en viktig fråga i sammanhanget. Normalt ska både
tågvärd och förare finnas ombord.

ST överklagade för något år sedan ett beslut av Arbetsmiljöverket som inte velat förbjuda tåg, bemannade med endast förare. Verket har fått förlängd svarstid två gånger och än finns inget regeringsbeslut.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA