STs avdelningsordförande Sanna Norblad ser mycket allvarligt på statistiken och välkomnar Arbetsmiljöverkets granskning.
Bild: Peter Holgersson
STs avdelningsordförande Sanna Norblad ser mycket allvarligt på statistiken och välkomnar Arbetsmiljöverkets granskning.

Hot och våld på Migrationsverket anmäls inte vidare

MIGRATIONSVERKET2016-11-01

Anmälningarna om hot och våld mot medarbetare har ökat på Migrationsverket – men trots det skickas allt färre incidenter vidare till Arbetsmiljöverket. STs avdelningsordförande Sanna Norblad ser mycket allvarligt på statistiken. 

STs ordförande på Migrationsverket, Sanna Norblad, har reagerat starkt på de uppgifter som Sveriges Radio tagit fram i en granskning.

– Det är bra att detta uppdagas. Vi har efterfrågat den här informationen, men arbetsgivaren har skyllt på att de sjösatt ett nytt rapporteringssystem, säger hon.

Enligt Sveriges Radio gjordes 1 698 incidentrapporter från januari till september i år, jämfört med 1 169 under samma period förra året. Samtidigt har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket mer än halverats, från 29 till 12, enligt granskningen. Incidenterna kan handla om flera olika saker, däribland hot och våld.

I Gävleborg är det enligt Sveriges Radio bara 1 av 100 anmälda incidenter som skickats till Arbetsmiljöverket.

ST-medlemmen Jenifer Thejls arbetar på Migrationsverkets förvar i Gävle. Hon säger att våld och hot förekommer och att incidenterna har blivit fler sedan hon började 2010:

– Den största skillnaden är att vi i dag är tvungna att ta emot utvisningsdömda som dömts av allmän domstol på grund av brott. Det är ett helt annat klientel, vilket bidrar till fler incidenter och en hårdare arbetsmiljö för personalen.

De förvarstagna har inget att förlora, menar hon. När hon började jobba tog förvaret enbart emot personer som skulle utvisas eller avvisas, men som ofta hade ett visst hopp om att kunna söka igen.

Jenifer Thejls har själv utsatts för trakasserier. En av de intagna tog reda på hennes personliga kontaktuppgifter.

– Jag fick hotfulla sms och han förföljde mig på sociala medier.

Till slut fick hon byta telefonnummer.

Publikt har granskat ett tiotal incidentrapporter från förvaret i Gävle. I en av dem har en person hotat med att »fixa personalen och deras familjer«. I en annan rapport har en person hotat att hämnas och förklarat att han var krigare. Han ville också veta var personalen bor.

I ytterligare ett fall blockerade en intagen dörren för en anställd och slog med knytnäven i väggen. När de övriga i personalen försökte få honom att släppa förbi den anställda måttade han knytnävsslag mot deras ansikten.

Nu agerar Arbetsmiljöverket på uppgifterna och kräver en förklaring av Migrationsverket.

Att antalet incidentrapporter ökar är i och för sig positivt och tyder på en ökad medvetenhet hos de anställda, förklarar Thomas Blombäck, regionchef på Arbetsmiljöverket region Öst i Norrköping.

– Alla arbetsgivare är skyldiga att anmäla allvarliga tillbud och olyckor till oss. Om det inte görs är det allvarligt, säger han.

Sanna Norblad välkomnar att Arbetsmiljöverket granskar arbetsgivaren.

– Men det hade varit bättre med bra rutiner så att granskningen inte hade behövts. Att personalen går till medierna är ett tecken på att myndigheten inte tar det här på tillräckligt stort allvar.

Olyckor och tillbud ska rapporteras

  • Arbetsgivaren är skyldig att rapportera allvarliga olyckor och tillbud.
  • Hot om våld ska anmälas till Arbetsmiljöverket om händelsen inneburit allvarlig fara för liv eller hälsa.
  • Olycksfall eller skada i arbetet som samtidigt drabbat flera arbetstagare ska också anmälas.

Källa: Arbetsmiljöverket

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA