Migrationsverket avvisar kritik

MIGRATIONSVERKET2016-11-09

Migrationsverket avvisar den kritik som framkommit mot att myndigheten inte anmäler allvarliga fall av hot om våld till Arbetsmiljöverket. Migrationsverkets HR-direktör Kristina Hwargård anser att myndigheten har bra rutiner.

I förra veckan rapporterade Publikt om en granskning som Sveriges Radio gjort som visade att antalet incidenter som anmäls till myndighetens incidentrapporteringssystem ökat under januari–september 2016 jämfört med samma period föregående år. Samtidigt har Migrationsverkets anmälningar om hot och våld till Arbetsmiljöverket halverats januari-september 2016 jämfört med samma period 2015.

Migrationsverkets HR-direktör Kristina Hwargård anser att medierapporteringen gett sken av att alla incidenter handlat om hot och våld.

– Så är det inte, tack och lov. Och de allvarliga incidenterna är lägre till antalet. Vi har ett bra samarbete med Arbetsmiljöverket och jag uppfattar våra rutiner som bra, säger hon.

Men flera incidentrapporter innehåller olika former av dödshot och till synes allvarliga tillbud där det finns risk för personskador, men som inte anmälts vidare till Arbetsmiljöverket?

– Har vi missat någon beklagar jag det. Om våra chefer känner sig osäkra på om de ska anmäla eller inte så är vår inställning att man ska göra det för att hamna på den säkra sidan.

Ni har många fler sökande i systemet nu än förut – ändå minskar antalet anmälda incidenter till Arbetsmiljöverket?

– Vi har jobbat med att utbilda våra chefer i arbetsmiljöfrågor. De vet hur de ska jobba med systematiskt arbetsmiljöarbete och är insatta i rutinerna kring incidentrapportering och anmälningar.

Så du menar att ni blivit mer träffsäkra?

– Ja, det skulle man kunna säga. Att cheferna vet bättre och känner sig trygga med vilka åtgärder de ska vidta. Tre av fyra av våra anmälningar till Arbetsmiljöverket avskrivs.

Är era regler om vilka fall som ska anmälas till Arbetsmiljöverket tillräckligt tydliga?

– Man kan alltid diskutera var gränsen ska gå. Men jag uppfattar reglerna som tydliga. Vi uppfattar att vi har ett bra samarbete med Arbetsmiljöverket och vi välkomnar att de gör uppföljningar. 

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA