Avvisar kritik mot att färre incidenter anmäls
Migrationsverket avvisar kritiken mot att myndigheten inte anmäler allvarliga fall av hot och våld till Arbetsmiljöverket. Migrationsverkets HR-direktör Kristina Hwargård anser att rutinerna är bra.
Publikt har tidigare rapporterat om Sveriges Radios granskning, som visar att antalet incidenter som anmäls till Migrationsverkets eget system har ökat, samtidigt som färre fall anmälts vidare till Arbetsmiljöverket.
Kristina Hwargård, HR-direktör på Migrationsverket, anser att medierapporteringen hittills gett sken av att alla incidenter handlat om hot och våld.
– Så är det inte, tack och lov. Och de allvarliga incidenterna är lägre till antalet, säger hon.
Men när Publikt granskar de incidenter som enbart rör hot och våld visar det sig att de har fördubblats mellan januari och september 2016 jämfört med motsvarande period förra året. Majoriteten av dem handlar om hot. Trots det har antalet anmälningar till Arbetsmiljöverket om hot och våld halverats.
Anledningen till att färre fall anmäls till Arbetsmiljöverket är att man blivit mer träffsäker, hävdar Kristina Hwargård.
– Vi har jobbat med att utbilda våra chefer i arbetsmiljöfrågor. Vi har ökat kunskapen om systematiskt arbetsmiljöarbete och om när de ska anmäla till Arbetsmiljöverket. Tre av fyra av våra anmälningar till Arbetsmiljöverket avskrivs.
Bland de incidenter som inte rapporterats vidare till Arbetsmiljöverket finns både dödshot och händelser där sökande varit mycket våldsamma.
Kristina Hwargård vill inte kommentera enskilda fall, men säger att det görs centrala uppföljningar.
– Har vi missat någon beklagar jag det. Om våra chefer känner sig osäkra på om de ska anmäla är vår inställning att man ska göra det för att hamna på den säkra sidan.
rapporter om hot och våld fördubblade
- Under januari till september i år rapporterades drygt 450 incidenter rörande hot och våld till Migrationsverkets interna system. Flertalet rörde hot. Motsvarande period 2015 gjordes 210 interna anmälningar.
- Mellan januari och september i år anmäldes 10 incidenter till Arbetsmiljöverket, jämfört med 21 under motsvarande period förra året.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.