Rapporterna om hot och våld riktat mot de som jobbar i kollektivtrafiken ökar, enligt en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut.
Bild: Getty Images
Rapporterna om hot och våld riktat mot de som jobbar i kollektivtrafiken ökar, enligt en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Hot och våld ökar i kollektivtrafiken

KOLLEKTIVTRAFIK2017-12-08

Tågvärdar och bussförare upplever hög stress och uppfattar sitt jobb som ett lågstatusyrke, enligt en rapport från Statens väg- och transportforskningsinstitut, VTI. Rapporterna om hot och våld ökar.

I en ny forskningrapport från VTI i Linköping och Malmö högskola har statistik om hot och våld på bussar och tåg ställts samman. Utifrån resultaten har forskarna intervjuat bussförare och tågvärdar samt deras chefer. Enligt studien uppskattar yrkesgrupperna att de har ett fritt yrke med stort mått av eget ansvar. Men samtidigt känner de hög stress och upplever att deras yrken har låg status.

De vanligaste händelser som rapporteras in gäller situationer där resenärer saknar biljett eller har felaktiga färdbevis. Enligt rapporten uppfattar tågvärdar och bussförare att riktlinjerna för hur de ska handla i sådana situationer är otydliga. I stället skapar de sina egna strategier för att undvika konflikter.

Forskarna anser att trafikföretag och myndigheter behöver bli tydligare gentemot kunderna vad som gäller vid kontroll av biljetter. Det behöver också tas fram tydliga riktlinjer till förare och tågvärdar som måste kommuniceras och följas upp.

”Att till exempel se till att bussförare och tågvärdar har en repertoar med svar till dem som inte vill visa giltig färdbiljett kan vara en lämplig åtgärd”, kommenterar forskningschefen Anna Anund i ett pressmeddelande.

Enligt forskningsrapporten behövs ett bra system för rapportering av tillbud i tåg- och bussföretagen. En övergripande fråga som behöver lyftas är att öka bussförares och tågvärdars yrkesstatus.

”Trygg arbetsmiljö, utveckling av arbetets innehåll, inflytande över arbetstidens förläggning och ett systematiskt arbete för att främja en god arbetsplatskultur är delar i att göra arbetet attraktivt och på sikt öka statusen. Det tror vi kan leda till fler arbetstillfällen, bättre kundbemötande och bättre respekt från resenärerna”, skriver Anna Anund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA