Hon forskar om modet hos kämpande kvinnor

COLOMBIA2007-12-18

Varför engagera sig om man riskerar livet? Det är titeln på en magisteruppsats av Susanna Svensson, som reste till Colombia för att få svar på sin fråga. Samtalen med tretton fackligt aktiva kvinnor gjorde ett djupt intryck.

–Jag blev väldigt tagen av att de hade gått igenom så mycket och ändå fortsatte att kämpa, säger Susanna Svensson. Nästan alla hade utsatts för hot, förföljelser eller misshandel på grund av sitt fackliga arbete.

Hon studerar statsvetenskap på Karlstads universitet och har samtidigt varit informatör för Tria, det studerandefackliga samarbetet mellan ST, SKTF och HTF. ST kunde tack vare sitt samarbete med Kvinnonätverket för fred i Colombia hjälpa henne att knyta kontakter i landet.

87 fackliga aktivister dödade

Colombia har under många år varit världens farligaste land för fackligt aktiva. Förra året dödades 87 aktivister.

Våld och trakasserier har lett till att bara omkring fem procent av de arbetande är med i en fackförening. Susanna Svensson ville undersöka varför de fem procenten gör som de gör, trots riskerna. Enligt den så kallade deltagandeparadoxen inom statsvetenskaplig teori deltar inte människor i verksamheter där »kostnaderna« överskrider vad man själv får tillbaka, vilket nog kan sägas vara fallet med fackligt engagemang i Colombia.

–Inte ens i ett sådant här »gynnsamt« fall att pröva teorin stämmer den. Det finns alltid några som vågar, som inte kan acceptera situationen och vill förändra samhället.

Är dessa människor exceptionellt modiga?

–Ja, en del av dem. Vissa hade hjälp av en religiös tro att ödet bestämmer när man ska dö. Kvinnorna var mest rädda för vad som skulle kunna hända deras familjer, deras barn. Men alla tackade mig för att de fick berätta om vad de varit med om.

Ser resultatet av sitt arbete

Susanna Svensson tror att den viktigaste drivkraften för kvinnorna är att de ser påtagliga resultat av sitt arbete.

–Många påpekade också att de lärde sig mycket och utvecklades genom det fackliga arbetet. Man blev någon, folk såg upp till en och lyssnade på en fast man var kvinna.

Susanna säger att hon för egen del också vill påverka och förändra. Det är närmast en skyldighet, anser hon.

–Man kan och man måste. En enkel sak man kan göra är ju faktiskt att vara med i svenska fackförbund, både för arbetet här och för deras internationella engagemang.


Kvinnor i Colombia stärker sitt nätverk

STs samarbetspartner i Colombia, Kvinnonätverket för fred, har haft sin första kongress, med bred representation från kommuner och regioner.

Ett stort steg framåt, anser Karin Ström, internationell sekreterare på ST.

–Kvinnonätverket har arbetat i flera år för att få en bra lokal förankring, på ett sätt som ingen annan änniskorättsorganisation i Colombia gjort, säger Karin Ström. Nu ser vi en verklig folkrörelse växa fram.

Utbytet med Sverige har varit viktigt för förståelsen av interndemokrati och platta strukturer, anser hon.

Huvudfrågorna för nätverket är stöd till offren för paramilitärens och gerillans våld, inte minst till dem som ska vittna i domstol om övergrepp. Man intensifierar nu arbetet för att synliggöra det sexuella våldet mot kvinnor. Nätverket arrangerade nyligen ett stort forum om frågan i Colombias senat.

Susanna Svensson<br> Foto: SÖREN FRÖBERG
Susanna Svensson<br> Foto: SÖREN FRÖBERG

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA