Heckscher lämnar sin post som rikspolischef

POLISEN2004-10-07

Domstolsverkets generaldirektör Stefan Strömberg blir ny rikspolischef då Sten Heckscher lämnar sin tjänst för att bli kammarrättspresident i Stockholm.

Av:  Christian Örjestål

Den nye rikspolischefen, Stefan Strömberg, är 54 år gammal och kommer ursprungligen från Lund. Han har under flera års tid arbetat som domare och sedan 1998 har han tjänstgjort som generaldirektör för Domstolsverket.

Stefan Strömberg har blivit känd för att vara stark och initiativrik. Något som tidigare bland annat inneburit att antalet domstolar dragits ned och slagits ihop. ST inom Polisväsendet hoppas att en liknande utveckling inte ska ske inom Polisen.

— Vi hoppas att Stefan Strömberg blir en bra rikspolischef som inte använder den civila personalen som en ekonomisk regulator. Det finns dessutom en tendens att den civila personalen hamnar i skymundan och det hoppas vi att han ska motverka, säger Lennart Grönberg, sektionsordförande för ST inom Polisväsendet och förbundsstyrelseledamot i ST.

Justitieminister Thomas Bodström slog fast vid sin presentation av Stefan Strömberg att ett mål för den framtida polisverksamheten var att fördjupa och utveckla det fackliga samarbetet. Något som Lennart Grönberg ser fram emot.

— Vi hoppas att det tas ett initiativ för en dialog mellan facken och rikspolischefen i ett tidigt skeende. Med förre rikspolischefen fick vi lov att bjuda in oss själva för en första träff.

Sten Heckscher tjänstgjorde som rikspolischef under närmare nio år. Då han slutar gör han det till förmån för en tjänst som president för Kammarrätten.

Lennart Grönberg, Ledamot av STs förbundsstyrelse samt sektionsordförande vid Rikspolisstyrelsen.
Lennart Grönberg, Ledamot av STs förbundsstyrelse samt sektionsordförande vid Rikspolisstyrelsen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Rättsväsende
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA