HaV samordnar projekt kring Östersjön

MILJÖ2015-03-20

Havs- och vattenmyndigheten, HaV, får en ledande roll i arbetet med att utveckla och samordna havsplaner för Östersjön, sedan EU-kommissionen sagt ja till 20-miljonersprojektet BalticScope.

Tillsammans med motsvarande myndigheter i Danmark, Tyskland, Polen, Lettland, Estland och Finland har HaV tagit fram det tvååriga projektet BalticScope. Projektet innefattar två fallstudier som båda utgår från påbörjade havsplaneringsprocesser och bygger vidare på dessa.

Tanken är att varje EU-land fritt ska kunna planera hur olika verksamheter till havs, exempelvis sjöfart, fiske, vindkraft och skyddade områden, ska kunna samsas eller skiljas åt i olika delar av havsområdena. Men den lokala, regionala och nationella planeringen för de gemensamma haven ska samordnas. De flesta länderna i Östersjöområdet har påbörjat arbetet med att ta fram havsplaner. I Sverige är det Havs- och vattenmyndigheten som ansvarar för att ta fram förslag till havsplaner.

”Vi är väldigt glada att kommissionen sagt ja till det här projektet. Sverige är det land vid Östersjön som gränsar till flest länder i vårt havsområde och därför är det extra viktigt för oss att försöka nå så stor samsyn som möjligt i havsplaneringsprocessen. Ett ökat samarbete och samordning är viktigt för alla länder för att undvika intressekonflikter till havs”, säger HaVs generaldirektör Björn Risinger i ett pressmeddelande.

Totalt väntas BalticScope kosta drygt 20 miljoner kronor och 80 procent av detta finansieras av Europeiska havs- och fiskerifonden. Resten av pengarna kommer från deltagarna i projektet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Miljö EU
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA