Hanteringen av omdaningsprocess kritiseras av facket
Var tredje anställd blev utan placering när en avdelning inom Universitets- och högskolerådet, UHR, gjorde om sin organisation. ”En brutal omdaning”, anser ST-sektionens ordförande och är kritisk till processen.
Inom UHR finns en avdelning för digitalisering och verksamhetsutveckling som har haft omkring 40 medarbetare. Men just nu är den betydligt mindre, då 13 anställda nyligen fått beskedet att de inte får någon befattning i avdelningen efter en omorganisation. I samband med förändringen fick alla nuvarande anställda göra intresseanmälningar för befattningarna och beskriva sina kompetenser.
Enligt arbetsgivaren beror omorganisationen på att myndigheten enligt ett styrelsebeslut om strategisk inriktning behöver göra en ”förflyttning”.
– Vi ska arbeta mer med digitalisering och digital tjänsteutveckling, säger avdelningschefen Karin Tegefjord. Tidigare har det inte varit fokus på utveckling, det har i huvudsak varit förvaltning.
Vilka initiativ till utveckling som ska prioriteras nästa år är under utarbetande, men enligt Karin Tegefjord står det klart att avdelningen behöver en kompetensväxling för at klara det breddade uppdraget.
ST-sektionen på UHR har inte ifrågasatt den nya inriktningen, men är kritisk till hur processen hanterats.
– Förmodligen stämmer det att det behöver tillkomma nya kompetenser. Men det här är en ganska brutal omdaning av avdelningen, säger sektionsordförande Marianne Källberg.
Facket har påtalat att arbetsgivaren länge har brustit i att ge personalen kompetensutveckling och utbildning.
– Man kunde till exempel ha använt omställningsmedel för att möjliggöra utbildningar, men vi ser inget sådant. Nu låter de medarbetarna ta hela bördan av förändringen.
Avdelningens anställda är engagerade och har arbetat länge på myndigheten, understryker Marianne Källberg.
– Vi hade velat se en långsiktig plan där man jobbar med de medarbetare man har.
Karin Tegefjord håller inte med om att det saknats utbildningar och kompetensutveckling för de redan anställda, men bedömer att utbildningar inte räcker.
– Vi behöver både formell kompetens och lång och gedigen erfarenhet. Det går inte att lösa med enbart utbildning. Vi måste titta på kompetensbehovet utifrån uppdraget och den förflyttning som behöver ske. Många medarbetare rekryterades till det förvaltande uppdraget.
STs Marianne Källberg säger att det finns en oro i myndigheten för att UHR får problem att klara sitt uppdrag när så många inte får fortsätta på avdelningen.
– Kommer vi att kunna leverera? Man talar om det långa perspektivet, men det behöver också fungera just nu. Vi är många som är bekymrade.
Karin Tegefjord medger att myndigheten kommer att behöva prioritera ned vissa uppgifter.
– Vi behöver anpassa oss till att vi har färre medarbetare, men vi kommer att klara de uppgifter vi har i instruktion och regleringsbrev. Andra, mindre tvingande uppgifter får vi vid behov prioritera ned.
Det pågår förhandlingar om vad som ska ske med de 13 personer som inte fått en plats i avdelningen, en förhandling som kan komma att leda till omplaceringar men också till konstaterad övertalighet och uppsägningar. Huvudskyddsombudet Erica Finnerman konstaterar att den riskbedömning som parterna gjorde gemensamt inte tagit höjd för omfattningen av förändringen.
– I den information som har gått ut var det ingenting som tydde på att var tredje person på avdelningen skulle hamna utanför, säger Erica Finnerman.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.