Globalisering hotar tjänstemän

FACKLIGT2007-03-14

Det är välbetalda tjänstemän i medelklassen som riskerar att lida mest ekonomisk skada vid arbetslöshet. Det visar en studie kring globaliseringen från TCO.

I den nya ekonomin kommer Sverige och västvärlden att utsättas för en långvarig och smärtsam omställningsprocess där företag och jobb kommer att slås ut, där kunskapskraven ökar och där lönerna kommer att pressas hårt, skriver TCO-utredarna Roger Mörtvik och Kjell Rautio i en debattartikel i Dagens Nyheter.

De nya konkurrentländerna har hundratals miljoner lågavlönade löntagare och en snabbt växande andel högutbildad och kvalificerad billig arbetskraft. Det kommer att återspegla sig på den svenska arbetsmarknaden, hävdar de två.

Mer än varannan tjänsteman har varit utsatt för en omorganisation på sin arbetsplats det senaste året och mer än var tredje högre tjänsteman har personligen upplevt sin anställningstrygghet hotad. Personer som förlorar sitt arbete riskerar i allt högre grad att lida långvarig ekonomisk skada av detta. Risken för att detta ska inträffa verkar enligt flera studier vara som störst i just medelklassgrupperna.

”Högre utbildning innebär nästan alltid en lägre arbetslöshets- och sjukdomsrisk för individen. Men för den med hög utbildning och lön blir den sociala och ekonomiska risken större i händelse av uppsägning och arbetslöshet. I rapporten visar vi att inkomstförlusten enligt flera studier är störst för välutbildade och högre tjänstemän än för andra jämförbara grupper”, skriver Roger Mörtvik och Kjell Rautio.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA