GD: Tuff arbetsmiljö följd av finanskris

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-03-24

Finanskrisen, varsel och hög arbetslöshet. Det är de främsta orsakerna till att anställda vid Arbetsförmedlingen upplever arbetsmiljön som tuff, menar myndighetens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist.

Av:  Eva Spira

Nyligen mottog ledningen för Arbetsförmedlingen en budkavle som beskriver en hårt pressad arbetsmiljö med omänskliga krav på arbetsinsatser och medarbetare som dagligen går hem med en obehagskänsla i magen. Närmare 1 100 medarbetare hade undertecknat budkavlen.

Arbetsförmedlingens generaldirektör Angeles Bermudez-Svankvist säger till ST Press att man från ledningens sida är medveten om att det finns problem med stress och en tuff arbetsmiljö, särskilt på vissa kontor.

– Vi har haft en tuff finanskris, många varsel och ökad arbetslöshet. Samtidigt har vi gjort många nyanställningar, säger hon.

Angeles Bermudez-Svankvist säger att man jobbar aktivt med arbetsmiljön på myndigheten.

– Jag är väldigt mån om att mina medarbetare ska må så bra som möjligt. Det är bra för kunderna och bra för arbetsmiljön. Men jag vill understryka att de flesta trivs på sitt arbete.

Enligt Angeles Bermudez-Svankvist handlar inte arbetsmiljöproblemen i första hand om resursbrist.

Hon vill inte heller förklara dem med de nya arbetsuppgifter som tilldelats Arbetsförmedlingen – att ta hand om dem som utförsäkrats från Försäkringskassan och att jobba med nyanlända. Enligt Angeles Bermudez-Svankvist är det för tidigt att utvärdera hur de påverkat arbetsmiljön.

När Arbetsförmedlingens personalchef Annette Ekström tog emot budkavlen sade hon till ST Press att hon inte förstått att läget är så allvarligt.

– Ibland kanske inte vi i ledningen är de som får de här signalerna först, kommenterar Angeles Bermudez-Svankvist.

STs avdelningsordförande Helena Perlerot säger att ledningen ända fram till februari i år inte verkade ha förstått allvaret i arbetsmiljöproblemen.

– Vi har sedan lång tid tillbaka påtalat problemen med en alltför hög arbetsbelastning, men utan att få gehör. Först när frågan uppmärksammades i media har arbetsgivaren förstått hur illa det är.

Nu träffas den centrala arbetsmiljögruppen oftare och ledningen lyssnar mer på vad facket har att säga, förklarar Helena Perlerot.

Till skillnad mot Angeles Bermudez-Svankvist anser hon att myndigheten behöver mer resurser, särskilt med tanke på att de nya uppdragen ställer stora krav på arbetsförmedlarna.

– Jobbet har blivit mer uppdelat och arbetsuppgifterna mer komplexa. Dessutom har vi förlorat 800 jobbcoacher. Följden blir att ohälsan ökar hos personalen och att de arbetssökande inte får den service som är tänkt.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Förmedlaren (ej verifierad) fre, 03/25/2011 - 12:01
Jag jobbar inom Arbetsförmedlingen men tillhör en annan facklig organisation.

Varför är budkavlen "facklig"? Så jävla patetiskt. Varför kan inte alla få möjlighet att skriva på ett dylikt dokument, istället för att facken ensamt ska sköta detta. Jag tycker att ST, Saco och Seko borde gjort gemensam sak.

Är jävligt trött på facket ibland faktiskt och uppdelningen som hela tiden görs. Visst, det är olika avtal m.m. men varför kan man inte samarbeta bättre över gränserna med frågor såsom arbetsmiljö, som rör alla medarbetare?

Jag har inte haft möjlighet att ställa mig i samma kör och skriva under eftersom jag inte tillhör ST. Det är ingen kritik mot ST i sig, mitt eget fack får ju fixa något liknande isåfall. Jag tycker bara det är löjligt att det ska kopplas fackligt och att man inte går ihop från ledningen i fackförbunden och gör gemensam sak.
Inlagt av B.S (ej verifierad) mån, 03/28/2011 - 09:46
Jag kan tyvärr inte ropa HEJA ST förrän vi har sett på vilket sätt hur våra valda fackliga representanter lyckas driva detta. Vad vi behöver är mer resurser och sluta upp med miltikompetenstänket! Kan facken gå ihop och föreslå gemensamt agerande så att ledningen än mer förstår allvaret?

Släpp inte taget!

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA