»Vi hinner inte, vi orkar inte mer«

ARBETSFÖRMEDLINGEN2011-03-22

Landets arbetsförmedlare har nått sin gräns. Prestationskraven är omänskliga och många bär ständigt en obehagskänsla i magen. Det är budskapet i den budkavle som myndighetsledningen nu har fått ta emot.

Nästan 1 100 medarbetare på Arbetsförmedlingen har skrivit under uppropet. Namnteckningarna spretar i blyerts och bläck. Protesterna kommer från olika kontor, över hela landet.

Stefan Alenius, arbetsförmedlare och vice ordförande i STs Luleåsektion, är en av initiativtagarna. Nu har han rest drygt 90 mil till myndighetens huvudkontor i Stockholm för att lämna över namnunderskrifterna.

– Vi har påtalat det här så länge: vi hinner inte, vi orkar faktiskt inte mer! Men det har inte hänt något.

Han tummar på den rosa plastfickan som omger pappersbunten.

– Här har vi samlat det, säger han.

Hot mot hälsan

Arbetsmiljöverkets inspektörer varnar för skadlig stress på Arbetsförmedlingen. Medarbetare hinner inte utföra sina arbetsuppgifter. Enligt budkavlen riskerar situationen att skada både personalens hälsa och rättssäkerheten.

Personalchef Annette Ekström möter Stefan Alenius på plan åtta i den stora byggnaden. Hon säger att hon känner sig besviken.

– Jag har inte fått in de här signalerna. Många är pressade, men jag har inte förstått att läget är så här allvarligt, säger hon.

Stefan Alenius nickar.

– Nej, de signalerna verkar
ibland ha lättare att tränga nedåt än uppåt.

Vad tror ni att det beror på?

– Det är allvarligt. I vår medarbetarundersökning svarade
65 procent att det är högt i tak hos oss. Men 35 procent instämmer inte. Vi måste ta reda på om det vilar någon förklaring där, säger Annette Ekström.

Samtidigt betonar hon att myndigheten har gått igenom en pressad situation med finanskris och hög arbetslöshet. Det har satt spår i organisationen.

– Men nu får vi lära oss av de kontor som fungerar bra. Jag gissar att den avgörande framgångsfaktorn är chefer som är bra på att jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Stefan Alenius instämmer.

– Problemet är väl bara att de inte heller har tid, säger han.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Charlotte (ej verifierad) ons, 03/23/2011 - 09:30
Så skönt att någon tog tag i detta! Jag tror det är betydligt fler som skulle satt sin signatur på budkavlen, men tyvärr verkar det som om den filtrerats bort på något sätt i organisationen.... Många bland medlemmarna har inte känt till detta, tyvärr! Jag kände till det, men den kom aldrig till min arbetsplats. Jag kunde själv skickat in mitt namn, men jag hann faktiskt inte! Detta är ju i hög grad symptomatiskt, eller hur?
Inlagt av Maude (ej verifierad) ons, 03/23/2011 - 11:21
Många fler namnunderskrifter torde också ha inkommit från Uppsala kontoren, men uppropet har av något oklart skäl inte nått fram till detta län.
Medarbetarundersökningarna ger inte en rättvis och fullständig bild av vad som pågår på af.
Arbetsmiljöplaner o riskbedömningar har utförts på våra kontor som bekräftar att arbetssituationen under de senaste åren kraftigt förändrats till följd av mycket tuffa uppdrag som snarare skulle kunna föranleda ett namnbyte från Arbetsmarknadsverket till Underverket där mirakel ska ske. Våra verktyg räcker idag inte till att lösa de uppdrag vi fått.
Det är också märkligt att man på ledningsnivå inte känner till vad som framkommit i arbetsmiljöverkets rapporter från 6 län. Att centraliser olika enheter som tex personalavdelningar och internservice, inköp och upphandlingar mm har kraftigt försämrat våra medarbetares möjlighet att påverka sin arbetsmiljö.
Inlagt av Kjell-Åke Brunlid (ej verifierad) ons, 03/23/2011 - 12:29
Det är patetiskt att läsa personalsektionens kommentarer. I stället för att angripa problemet - vår senaste omorganisation - ger man sig på symptomen.
Det nya arbetssättet, med en oändlig rad gruppaktiviteter, möten, DS-bemanning och lagindelningar ger inget utrymme för kvalitetsinriktat arbete på individnivå.
Det måste också, åtminstone för de mindre kontoren, vara oerhört kostnadsineffektivt.
Inlagt av Anna (ej verifierad) ons, 03/23/2011 - 14:44
Jag håller med "Vi hinner inte, vi orkar inte mer" och det är dags att någon tar oss på allvar.
Inlagt av AF-anställd (ej verifierad) ons, 03/23/2011 - 14:55
Annette är besviken. Jaså, har hon inte bättre koll på den repressiva arbetsplatskulturen, som är som hämtad ur "Flugornas Herre". Här filtreras budskapen alltid. Alla vet att det är bäst att leverera positiva signaler uppåt, i annat fall är man tyst. Det är därför en historisk händelse att ST slår larm. Det bäste vore dock att bara lägga ned och göra på ett helt nytt sätt. AF har spelat ut sin roll i det Postindustriella (och postmoderna också för den delen)eran. Storskaliga lösningar hör 50-talet till.
Inlagt av Uppgiven... (ej verifierad) ons, 03/23/2011 - 16:14
Hade samtal med min chef idag om arbetssituationen på AF. Chefen förklarade detta är något vi får leva med och anpassa oss efter... Känns inte som man blir tagen på allvar. Låg lön och omänskliga krav och arbetsuppgifter - vart ska detta sluta?
Inlagt av Magnus (ej verifierad) ons, 03/23/2011 - 17:21
Vi hinner inte med våra arbetssökandes krav och behov i den utsträckning som behövs. Cheferna har inte tid för att leda och peppa oss samt att arbetsgivarna upplever oss som alltför osynliga. När skall vi äntligen få tid till att ta våra båda kundgrupper på allvar och därmed ge Af en rättmätig legitimitet bland i samhället och bland allmänheten? Vi vill ju alla så mycket och så väl, men vi får ju aldrig veta vad som skall nedprioriteras, bara vad som skall prioriteras.
Inlagt av Trött (ej verifierad) tors, 03/24/2011 - 08:03
Tack Stefan för att du bryr dig!
Man går till jobbet med ont i kroppen, det finns en stor vilja att jobba, men nu sliter vi alla tungt. Vi skall göra allt dvs bemanna DS, kontakt med arbetsgivare, arbetsgivaretelefonen, ta beslut i alla tänkbara stöd, göra handlingsplaner, vara ansträffbar för kunder, prognoser, rekryteringsträffar, registervård, matcha vid alla tillfällen, ta beslut och vara back up för sjukskrivna arbetskamrater, ja listan är ännu längre........
Hur ska vi orka och när faller vi?
Inlagt av Helena (ej verifierad) tors, 03/24/2011 - 09:04
Jag håller med föregående "tyckare" att det skulle blivit fler protesterande signaturer om fler känt till detta. Signalerna når inte uppåt pga att kontorschefen håller tyst och istället informerar sin medarbetare att "passar det inte så kanske ni ska se er om efter andra arbetsplaster, då är inte arbetsförmedlingen rätt för er"! Vad jag har fått höra så är det GD`s budskap till kontorscheferna. Respekten "nedåt" måste komma från högsta ort, allt speglas nedåt till gräsnivån.
Inlagt av Ellen (ej verifierad) tors, 03/24/2011 - 12:42
Tillhör också kategorin som snart inte orkar med. Just nu jobbar jag järnet för att kunna sjukskriva mig med gott samvete. Vill inte belasta mina kollegor ytterligare med det jag inte hunnit med. I min arbetsgrupp har vi signalerat under hela året men inget händer. Vi är flera som har fysiska besvär som direkt kan relateras till stress. Att personalchefen känner sig besviken känns som ett hån. Jag tycker att hon borde känna sig bestört! Arbetsgivaren måste ta sitt ansvar nu! Förövrigt tycker jag att det är anmärkningsvärt (men inte förvånande) att länken till denna artikel tagits bort från VIS...
Inlagt av Yvonne (ej verifierad) lör, 03/26/2011 - 11:53
Den stress Stefan beskriver kan det förklara att han och andra arbetsförmedlare tagit ut sin stress och frustration på arbetssökande genom att behandla dem otillbörligt ??
Vet att AF i likhet med de flesta andra myndigheter och företag måste leva i ständig förändring. Då måste man vara kunnig i hur detta går till man behöver inte släpa möbler med sig till nya rum för att få nya arbetsuppgifter eller sätt att sköta dem. Allt som skall förekomma finns på nätet och var man har sitt rum är helt oväsentligt. Utbildning i struktur och organisation behövs då mår folk bra.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA