Gd kritiserar riksdagsmän
Riksdagsledamöter måste ta ansvar för de lagar de stiftar. Det skriver Migrationsverkets chef Dan Eliasson i en debattartikel, sedan verket fått kritik för ett nekat uppehållstillstånd.
Migrationsverket kritiserades i förra veckan av författaren Henning Mankell för att uiguren Ali Hakim nekats asyl i Sverige. Ali Hakim har efter år av internering på Guantánamobasen utvisats till Albanien. Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, har vädjat till Migrationsverket att han ska beviljas asyl i Sverige.
”Vi har vänt på varje sten för att utreda möjligheterna att ge Ali Hakim uppehållstillstånd, men inget sådant utrymme finns enligt gällande rätt”, skriver Dan Eliasson i Svenska Dagbladet.
Enligt artikeln har Dan Eliasson respekt och förståelse för de artikelförfattare som inte sitter i riksdagen. Deras engagemang hedrar dem, skriver han:
”Däremot saknar jag förståelse för de riksdagsledamöter som kritiserar Migrationsverket. Det är graverande för deras trovärdighet när de försöker undkomma ansvaret för den lagstiftning deras egna partier för två år sedan röstade för.”
De riksdagsledamöter som tillsammans med Henning Mankell skrivit under den första debattartikeln är Bodil Ceballos, mp, Göran Lindblad, m, Birgitta Ohlsson, fp och Alf Svensson, kd.
”Det är tyvärr inte första gången vi ser hur politiker som blir obekväma med resultatet av sin egen lagstiftning försöker flytta ansvaret till Migrationsverket. De måste själva bära ansvar för den lag de stiftat eller ta initiativ till att lagen förändras”, skriver Dan Eliasson.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.
Samma sak gäller tex ändrade regler vid sjukskrivning där Husmark-Persson -som varit och beslutat- går ut i media och talar om att det är Försäkringskassan som gör fel. Arbetsförmedlingens personal får klä skott när minskad budget (givetvis) medför sämre service och möjlighet till adekvat hjälp.
RIKSDAGSMÄN- och KVINNOR - Fatta inga beslut förrän ni förstått konsekvenserna av dem!! Så slippper ni sätta personalen "på pottan".