Fristående arbetsförmedling dyrare men inte bättre

ARBETSFÖRMEDLINGEN 2024-10-17

Trots att de fristående leverantörerna i Rusta och matcha blev dyrare gick det inte bättre för de arbetssökande som anvisats till dem, visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

En omfattande reformering av Arbetsförmedlingen inleddes 2019. Stödet till de arbetssökande skulle ges främst av fristående privata aktörer. Året efter infördes tjänsten Rusta och matcha, en vidareutveckling och utökning av tidigare tjänster där fristående aktörer hjälpt arbetssökande. Nu har reformerna utvärderats i en forskningsrapport från IFAU. Forskarna har studerat personer som var inskrivna mellan september 2020 och december 2022 med stöd av data från både Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

Enligt rapporten fick de som anvisades till Rusta och matcha betydligt dyrare insatser än jämförbara arbetssökande som inte anvisats till tjänsten. Men de kom inte snabbare in på arbetsmarknaden och de började inte heller studera oftare än dem som inte anvisats till insatsen.

”Eftersom den fristående arbetsförmedlingen inom Rusta och matcha kostade mer, kunde man förvänta sig att fler skulle lämna arbetslösheten. Men det ser vi inte”, säger Johan Vikström, en av rapportförfattarna, i ett pressmeddelande. 

De privata leverantörerna har fått en grundersättning för varje deltagare och en resultatersättning om den arbetssökande fick ett varaktigt jobb eller började studera. Nu konstaterar IFAU att de deltagare som gav leverantörerna högre ersättning inte lyckades bättre på arbetsmarknaden. Enligt rapporten tycks en högre resultatbaserad ersättning till leverantörerna ge något bättre utfall än en högre fast ersättning.

Arbetsförmedlingen och de privata leverantörerna har ett gemensamt ansvar för insatserna, konstaterar Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson i ett pressmeddelande:

”Rapporten studerar situationen under åren 2020–2023. Sedan dess har tjänsten förändrats och utvecklingsarbetet fortsätter med full kraft”, betonar hon.

Arbetsförmedlingen planerar flera åtgärder för att öka sannolikheten för att arbetssökande får rätt stöd. Bland annat kommer myndigheten att stänga av leverantörer i högre utsträckning. Myndigheten kommer också från årsskiftet publicera betyg på leverantörerna för att underlätta de arbetssökandes val. Betygen visar hur väl leverantören lyckats stötta arbetssökande till arbete eller studier.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA