Fria resor kan vara diskriminering
Jämställdhetsombudsmannen, Jämo, är beredd att pröva om det är diskriminering när UD ger kvinnor som är stationerade i vissa muslimska länder extra resor ut ur landet.
Staten har sedan flera år gett kvinnor som är stationerade i Riyadh i Saudiarabien och i Teheran i Iran en extra resa ut ur landet varje år. Det gäller oavsett om kvinnan själv är anställd av UD eller är medföljande till en manlig tjänsteman. Anledningen är att sedvänjorna i dessa länder är extra påfrestande för kvinnor:
– Kvinnor utsätts för helt andra påfrestningar än män i vissa länder, säger Hans Gottfarb, kanslichef för Statens utlandslönenämnd, till tidningen Riksdag & Departement, R&D.
Ett 60-tal orter i världen betraktas som extra tuffa att vara stationerad på. Där får UDs tjänstemän och familjemedlemmar en extra hemresa per år, en så kallad ”hardshipsresa”. De 28 tuffaste platserna ger rätt till minst två hardshipsresor årligen, berättar R&D.
Men att kvinnor får en annan tilldelning av resor än män från Riyadh och Teheran kan strida mot jämställdhetslagen, menar Luca Nesi hos Jämo:
– Det enklaste sättet att lösa det här vore ju att ge männen som stationeras på dessa orter samma förmåner. Vi får se om någon anmäler detta, så får vi på Jämo pröva ärendet.
Resor ut ur landet
UD-tjänstemän som är stationerade i länder där det finns exempelvis säkerhetsproblem, brist på sjukvård eller liknande kan beviljas ”hardshipresor” av Statens utlandslönenämnd.
De får då ersättning för ett visst antal resor till någon ort i närheten.
Männen som arbetar i Riyadh och Teheran får 2 sådana resor per år, medan kvinnorna får 3 resor per år.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.