Fria marknaden hotar social stabilitet
Delar av regelverket för EUs inre marknad kan utgöra ett hot mot nationell arbetsrätt och locka till social dumpning. Det är slutsatsen i två rapporter från det fackliga forskningsinstitutet Etui.
Det är framför allt reglerna om arbetskraftens rörlighet, utstationering och fri etablering som pekas ut som inslag i EU-rätten som kan leda till social dumpning. Social dumpning har av Etui-forskaren Magdalena Bernaciak definierats som ”underminerande eller undvikande av existerande sociala regler i syfte att vinna konkurrensfördelar”.
I den ena studien granskar den nederländske forskaren Jan Cremers så kallade brevlådeföretag inom transport- och vägbyggnadssektorn. Syftet med brevlådeföretaget är att undvika det sociala regelverket. Hans slutsats är att etableringsfriheten har skapat en bransch som tillhandahåller färdiga företag vars konstruktion syftar till att undgå nationella regler, arbetsrätt och sociala skyldigheter. Jan Cremers rekommenderar att fasta regleringar skapas för att hindra falska utstationeringar och falska egenföretagare.
Den andra rapporten har skrivits av den österrikiske forskaren Torben Krings. Han har fokuserat på social dumpning som följd av arbetskraftens rörlighet. Han har studerat effekten av invandrad arbetskraft i Irland, inom byggbranschen och besöksnäringen. Hans slutsats är att invandringen inte har lett till omfattande förändringar för den irländska befolkningen, men att den har gjort det lättare för arbetsgivare att genomföra social dumpning som har påverkat delar av den irländska arbetsmarknaden.
Social dumpning kommer att vara huvudtema för en konferens som genomförs av de fackliga organen Etui och Etuc i slutet av september.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.