Franska statsanställda strejkar för högre lön

FRANKRIKE2008-01-24

Missnöjet är stort över att köpkraften har urholkats. Nu varslar de franska facken åter om strejk inom inom den offentliga sektorn.

De statsanställda i Frankrike fortsätter att protestera mot sin arbetsgivare. Den 24 januari varslade återigen sju av landets fackliga centralorganisationer om en dygnslång strejk.

Enligt facken har de offentliganställda förlorat minst sex procent i köpkraft sedan år 2000. Den senaste tidens prisökningar på en rad basvaror har inte förbättrat läget. Facken kräver därför återigen regelrätta löneförhandlingar med staten. Men budgetministern Eric Woerth svarar att kassakistorna är tomma.

- De offentliganställda måste lära sig att arbeta på ett annorlunda sätt. Lönerna kan höjas genom produktivitetsökningar, säger han.

Regeringen har beslutat att bara tillsätta varannan tjänst inom staten som blir ledig efter pensionsavgångar. I praktiken handlar det om en neddragning på omkring 23 000 personer i år.

Dessutom är målet att allt fler statsanställda ska få betalt efter meriter, det vill säga en övergång mot mer individualiserade löner. Precis som för den privata sektorn säger president Nicolas Sarkozy att man inom den offentliga sektorn måste jobba mer övertid om man vill tjäna mer.

Men fackförbunden hävdar att resonemanget är felaktigt och bygger på en rad oklara antaganden. Staten, som arbetsgivare, har varken talat om vilken offentlig verksamhet som ska rationaliseras, eller inom vilka områden det verkligen finns en möjlighet att jobba övertid. Dessutom anser förstås facken att övertid inte är att likställa med löneökningar.

Den dåliga köpkraften i Frankrike är just nu den fråga som oroar befolkningen allra mest. Strejken inom den offentliga sektorn väcker också sympatier hos en majoritet av invånarna, visar opinionsundersökningar.

Som vanligt är det svårt att ge detaljerade siffror på uppslutningen, eftersom den berör en rad olika myndigheter. Men över hälften av lärarna, som i Frankrike är statsanställda, lade ned arbetet. Bland dem jäser också ett missnöje över en annan förändring: Regeringens planer på regler för ”minimiservice” vid strejker.

Under förra året infördes nya regler vid konflikter på bland annat järnvägen. Nu ska skolorna ta emot elever även under strejkdagar.

Facken anser att det handlar om en inskränkning av en grundlagstadgad rättighet och är oroliga för att alltfler myndigheter i framtiden ska omfattas av kraven på minimiservice.

Men ilskan pyr nu även av andra anledningar inom den offentliga sektorn. Häromdagen la delar av personalen vid landets arbetsförmedlingar ner arbetet i protest mot att dessa, enligt planerna, ska slås ihop med a-kassorna.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA