Franska Försäkringskassan skär ned
Även i Frankrike drabbas Försäkringskassan av stora personalneddragningar, trots att antalet försäkrade ökar. Men nu blockerar facken utvecklingen.
Den franska regeringen har bestämt att varannan tjänst som blir ledig efter pensionsavgångar i den offentliga sektorn inte ska återbesättas. Det gäller även Frankrikes motsvarighet till Försäkringskassan.
– Det blir absurt när man tillämpar den här principen hos oss! säger Hélène Bénard. Hon jobbar som assistent för ordföranden i styrelsen för Försäkringskassan, CNAMTS.
Försäkringskassan har cirka 75 000 anställda, som bland annat sköter sjukpenning, barnbidrag och sjukvårdskostnader för 56 miljoner invånare. Antalet försäkrade hos denna ”allmänna kassa” blir oavbrutet fler, i takt med att befolkningen växer.
Ändå har omkring 10 000 jobb vid Försäkringskassan försvunnit sedan 2003. Nu vill regeringen att ytterligare 4 000 tjänster ska bort till 2013.
– Tack vare datoriseringen och en högre produktivitet har nedskärningarna hittills gått relativt smärtfritt. Men om de fortsätter kommer vi inte att klara vårt uppdrag, säger Hélène Bénard.
Löntagarfacken blockerar just nu utvecklingen. De har inflytande över Försäkringskassan, eftersom myndighetens styrelse framförallt består av representanter för arbetsmarknadens parter.
Ordföranden från facket CFDT, Michel Régereau, vägrar helt enkelt att skriva under det avtal med staten som ska styra verksamheten under de kommande åren. Det är första gången någonsin som en ordförande sätter sig på tvären på det här sättet.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.