Fortsatta övergrepp mot fackligt aktiva

INTERNATIONELLT2008-11-21

Under 2007 mördades 91 fackliga förtroendemän och tusentals fackligt aktiva utsattes för övergrepp och trakasserier. Det framgår av en rapport från det internationella facket, IFS.

Den Internationella fackliga samorganisationen, IFS, ger årligen ut en sammanställning över brott mot den grundläggande mänskliga rättigheten att vara fackligt engagerad. De två grundläggande ILO-konventioner som tar upp detta har ratificerats av 148 respektive 158 av ILOs totalt 181 medlemsstater. Trots det förekommer brutala kränkningar av de fackliga rättigheterna också i länder som godkänt konventionerna.

Rapportens lista över de värsta länderna när det gäller övergrepp mot fackligt aktiva människor har blivit längre. Värst är Colombia där 39 människor mördades under 2007 utan att någon ställts till svars. Men också i Guatemala mördades 30 fackligt aktiva under året och i Guinea 4 personer. På listan över länder där övergreppen är värst finns också Burma, Vitryssland, Sudan, Swaziland, Filippinerna, Zimbabwe, Guinea, Pakistan, Nepal och Honduras.

I rapporten granskas 138 länder och i 63 av dem rapporteras om allvarlig och systematisk förföljelse och förtryck. Sammanlagt redovisas 73 fall där fackliga förtroendemän kastats i fängelse på grund av sitt engagemang.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA