Fortsatt få kvinnliga professorer

HÖGSKOLAN2010-06-09

Trots att antalet professorer ökat med en tredjedel de senaste åtta åren är bara var femte kvinna. Det visar aktuella siffror från Statistiska centralbyrån, SCB, och Högskoleverket.

Högskoleverket och SCB har presenterat ny statistik för hur personalsituationen ser ut inom högskolan. Förra året var drygt 66 000 personer anställda vid landets universitet och högskolor. Det är en ökning med sex procent jämfört med året innan. Personalen inom högskolan utgör en fjärdedel av all statlig personal. Personalökningen speglar det växande antalet studenter.

Totalt sett är det en jämn könsfördelning bland de anställda inom högskolan med 51 procent kvinnor och 49 procent män. Men det är stor skillnad mellan olika befattningar. Högst andel kvinnor, mer än tre av fyra, finns bland den administrativa personalen. Men bara var femte bland professorerna är kvinnor. Året innan var andelen 19 procent. Lägst andel kvinnliga professorer finns vid de tekniska högskolorna.

Också bland lektorerna är kvinnorna fortfarande i minoritet med 42 procent. Men år 2001 var andelen under 30 procent. Utjämningen av könsfördelningen bland lektorerna går betydligt snabbare än bland professorerna.

Sex av tio professorer är 55 år eller äldre. Sedan 2001 har den andelen ökat med nio procentenheter. Det är också allt vanligare att professorer över 65 år arbetar kvar. Bara åtta procent av professorerna är yngre än 45 år.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA