Annons:

Polisen halverar planer för nyrekrytering

POLISEN2016-11-01

I september presenterade rikspolischefen Dan Eliasson en åtgärdsplan för att stärka Polisens resurser. Enligt den skulle 600 civila anställas under 2017. Nu har målsättningen halverats till 300.

Av:  Erik Dalunde

Det var efter omfattande kritik – såväl från de egna leden, i medier som bland politiker – som rikspolischef Dan Eliasson 9 september presenterade en åtgärdsplan för att forcera förstärkningen av Polisen.

Den första punkten i planen löd: »Resurser måste tillföras svensk polis. Utöver den redan beslutade personalökningen om 700 civila ska ytterligare 600 civila medarbetare anställas under 2017«.

Men nu sänker Polisen ambitionen. Enligt den anslagsprognos som skickats till justitiedepartementet är planen att i stället anställa 300 civila till sommaren 2017, alltså en halvering.

I prognosen skriver myndigheten att kostnaderna ökat mer än förväntat på grund av större övertidsuttag och att rekryteringen av civilanställda gått snabbare än planerat, vilket medfört att lönekostnaderna blivit högre än beräknat 2016. En annan förklaring som anges är att migrantströmmarna minskat.

Genom att rekrytera färre civilanställda än planerat så minskas kostnaderna med 180 miljoner kronor, säger Polisens ekonomidirektör Jan Andersson till Publikt.

Enligt prognosen kommer de förväntade kostnaderna, trots färre nyanställda, att vara 300–400 miljoner kronor högre än anslaget fram till 2018. För 2019 och 2020 är siffrorna ännu högre.

Karin Svenning, ordförande för ST inom Polisen, anser att det är olyckligt att rekryteringen bromsas in. Hon skriver i ett mejlsvar till Publikt att ledningen meddelat att de ska pröva om det går att öka rekryteringsambitionerna ytterligare nästa år. »Det övertidsuttag som nu har ökat är ju ett bevis på att det behövs mer personal«, skriver hon.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA