Förtroenderas för Försäkringskassan

FÖRSÄKRINGSKASSAN2010-06-29

Förtroendet för Försäkringskassan har mer än halverats de senaste tio åren. Det framgår av en rapport från SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

SOM-institutet mäter varje år allmänhetens förtroende för olika myndigheter. De senaste tio åren har förtroendet för Försäkringskassan rasat, berättar Ekot. Enligt statsvetaren Helena Rohdén är det bara hos Försäkringskassan trenden är tydlig:

”Om man ser det i ett större perspektiv har förtroendet när det gäller övriga samhällsinstitutioner och myndigheter återhämtat sig lite grann under de senaste åren på 2000-talet. På det sättet bryter Försäkringskassan delvis det mer generella mönstret”, säger hon till Ekot.

År 1999 hade 36 procent av svenskarna stort förtroende för Försäkringskassan. Tio år senare hade den siffran sjunkit till 16 procent. Under samma period ökade de som sade sig ha litet förtroende för Försäkringskassan från 19 till 48 procent.

Siv Norlin, ordförande för ST inom Försäkringskassan, säger till radion att hon inte är överraskad:

”Försäkringskassan har ju stått för trygghet i livets olika skeden, inklusive när man har blivit sjuk. Förändringarna och försämringarna av möjligheten att få sjukpenning har gjort att man inte längre kan se Försäkringskassan som garanten.”

Överdirektören Stig Orustfjord på Försäkringskassan tror att botten är nådd.

”Det kommer att bli bättre. Men sådana här saker som image eller förtroende tar lång tid att jobba upp”, säger han till Ekot.

Förtroendet för myndigheter som polis, domstolar, högskolan och sjukvården är i stort sett oförändrat över de tio år mätningarna gjorts. Allra minst förtroende har allmänheten för Arbetsförmedlingen, men det hade man också för tio år sedan. Nu börjar förtroendet för Försäkringskassan närma sig samma nivåer.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Marianne (ej verifierad) ons, 09/22/2010 - 19:10
Välfärdsinstitutioner i Sverige visar en alltmer inhuman inställning till människor med så svåra bristtillstånd att de inte kan arbeta. Det gäller somatiskt sjuka såväl som psykiskt funktionshindrade. Politiker styr över lagarnas utformning och det visar att det både saknas kompetens och medmänsklighet. Sverige bryter dessutom mot FN:s konvention om mänskliga rättigheter - gällande tortyrförbudet och kommer snart att anmälas för detta. Jag uppmanar även de som drabbats av att komma i kläm på försäkringskassan, att anmäla Sverige för ett förhållningssätt, som bygger på fascistiska tankar. Politiker kastar sten i glashus, när man anklagar ett parti för rasism. Det är lika illa att behandla sjuka människor på ett diskriminerande sätt.
Vänligen
Marianne

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA