Fortfarande få kvinnliga chefer

SCB2010-03-05

Andelen kvinnor bland chefer har ökat med sex procentenheter på sju år. Med den takten kommer vi att ha lika många manliga som kvinnliga chefer först år 2033, enligt SCB.

Enligt Statistiska centralbyråns, SCB, siffror var arbetsmarknaden lika könsuppdelad år 2008 som 2005. Bara i den yngsta åldersgruppen, 16-25 år, bröts könsmönstret. Betydligt fler av de unga kvinnorna arbetade i yrken med mansdominans, och något fler av de unga männen arbetade i kvinnodominerade yrken.

Andelen kvinnliga chefer har bara ökat med sex procentenheter på sju år. År 2008 var var tredje chef en kvinna, eller 32 procent. År 2001 var motsvarande siffra 26 procent. Med den förändringstakten kommer Sverige att ha hälften kvinnor och hälften män bland cheferna först år 2033, konstaterar SCB.

De kvinnliga cheferna återfinns främst i den offentliga sektorn. I den offentliga förvaltningen är 54 procent av cheferna kvinnor, inom utbildningsväsendet är 62 procent kvinnor och inom vård och omsorg är mer än åtta av tio chefer kvinnor. I byggbranschen går det 25 manliga chefer på en enda kvinnlig.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA