Försvarsmateriel för 27 miljarder på drift

FÖRSVARET2005-09-27

Försvarsmakten kan inte redovisa var de har en tredjedel av sina inventarier. 27 miljarder kronor fattas i Försvarets bokföring, konstaterar Riksrevisionen i en rapport.

– Det handlar framför allt om mängdmateriel som fordon och motorcyklar. Helikoptrarna är mer som individer – dem har de nog koll på, säger revisionschef Yvonne Palm på Riksrevisionen.

I försvarets balansräkning finns en samlad post om över 75 miljarder kronor för beredskapsinventarier. 48,5 miljarder av dessa inventarier har man verifierat i bokföringen. Men inventarier till ett värde av nästan 27 miljarder kronor fattas alltså. Beredskapsinventarier är t ex flygplan, helikoptrar, handeldvapen och stridsfordon.

”Redovisningen uppfyller inte kraven om årsredovisning och budgetunderlag”, skriver Riksrevisionen i ett revisorsintyg till regeringen.

Riksrevisionen rekommenderar försvaret att inför kommande redovisningar förstärka den interna styrningen och kontrollen och säkerställa att det som redovisas faktiskt existerar.

”Bara bokföringsproblem”

Hos Försvarsmakten hävdar man att det här bara är ett bokföringsproblem:

– Vi vet var vi har alla våra grejer. Det saknas inte en pryl, hävdar överstelöjtnant Peter Torndahl vid produktionsstaben.

– Vi har ett system där vi bokför allt som köps in vid leverans. Och ett annat jättesystem som håller reda på var prylarna finns, och de inventeras enligt fastställda rutiner. I det systemet har vi kontroll på allt vi har. Problemet är att systemen inte pratar med varandra.

”Visa det för oss”

Försvaret arbetar nu manuellt med att reda ut differensen mellan det bokförda värdet och de verkliga inventarierna inom och utom landet. Den stora skillnaden förklaras delvis med att man kan ha övervärderat inventarierna när man la om redovisningssystem 1998, tror Peter Torndahl.

– Om de verkligen visste var de har inventarierna skulle de kunna visa det för oss, säger Yvonne Palm på Riksrevsionen.

– Det är uppenbart att de inte vet var de har sina grejer. Men jag kan förstå att de säger så.

Försvaret håller nu på att ersätta de gamla systemen med ett sammanhållet centralt system.

De här får också revisionskritik

Ytterligare fyra myndigheter har fått anmärkning när Riksrevisionen gått igenom deras delårsrapporter:

o Kungliga Slottsstaten får kritik för att man inte korrigerat fördelningen av kostnader mellan Hovstaten och Slottsstaten, trots att Riksrevisionen tidigare anmärkt på bristerna.

o Försvarshögskolan ställde in sitt styrelsesammanträde i augusti och delegerade åt rektor och styrelseordförande att godkänna delårsrapporten. Så kan man inte göra, säger Riksrevisionen.

o Växjö universitet har missat att bokföra sin semesterlöneskuld på 15, 8 miljoner kronor för första halvåret 2005.

o Statens veterinärmedicinska anstalt missade inlämningstiden för delårsrapporten. Pappersexemplaret kom in nio dagar för sent, och den elektroniska versionen var elva dagar sen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA