Förslag om valfrihet skapar frågetecken

ARBETSFÖRMEDLING2010-01-18

Regeringen vill öppna för ännu fler aktörer inom svensk arbetsförmedling. Men det är omöjligt att bedöma konsekvenserna av förslaget, menar ST. Och tiden för reaktioner har varit ytterst knapp.

Veckan före jul presenterade regeringen idén om att införa ett så kallat valfrihetssystem hos Arbetsförmedlingen. Detta finns sedan ett år inom kommuner och landsting, för tjänster inom exempelvis hälsa och äldrevård.

Valfrihetssystemet går i korthet ut på att en enskild medborgare har rätt att välja mellan olika aktörer när man behöver hjälp, till exempel med jobbsökande. Arbetsförmedlingen skulle i ett sådant system få ansvar för att ständigt annonsera efter nya leverantörer, enligt vissa fasta kriterier. Samtliga som uppfyller kriterierna skulle ha rätt till kontrakt, förutsatt att de inte stod inför konkurs eller misstanke om brott.

Regeringen vill tills vidare enbart utvidga lagen om valfrihetssystem till att även omfatta Arbetsförmedlingen. Därefter kan myndigheten själv besluta om att tillämpa reglerna, heter det. Men ST varnar för att det i dagsläget är omöjligt att bedöma hur ett sådant system skulle påverka individens rättigheter, kvaliteten, rättssäkerheten och Arbetsförmedlingens roll.

– Man måste åtminstone belysa dessa fyra aspekter i ett system som presenterar helheten, säger STs utredare Roger Syrén. Det går inte att ta ställning till om det här är bra eller dåligt annars, det finns alldeles för många frågetecken.

ST vill bland annat veta hur arbetssökande ska kunna navigera i det stora utbudet, vad som gäller om man vill byta aktör och om dessa har rätt att neka vissa arbetssökande hjälp. Redan i dag finns ”uppenbara brister” inom kvalitetskontroll, hur ska man komma tillrätta med dessa? Och om Arbetsförmedlingen endast får hand om de grupper som har svagast ställning på arbetsmarknaden så befarar ST att dessa i värsta fall skulle bli stämplade på ett negativt sätt. Sammantaget bör förslaget således bordläggas tills de många frågetecknen har rätats ut, menar förbundet.

Tiden för att lämna synpunkter har varit mycket knapp, bara en månad inklusive jul- och nyårshelger. Nonchalant, kommenterar ST kritiskt, i synnerhet som arbetsmarknadspolitiken fått kritik av Riksrevisionen för att vara dåligt förberedd.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA