Förslag om stiftelser oroar lärosäten
Regeringen vill ombilda ett antal stora universitet och högskolor till stiftelser. KTH, Karolinska institutet, Lunds universitet och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, är några av de lärosäten som kan bli aktuella. Men enligt ST skulle »frihetens pris« bli för högt.
Redan i höstens budgetproposition slog regeringen fast att man vill låta fler lärosäten gå från att vara myndigheter till att bli stiftelser. ST är starkt kritiskt.
– Det här är ett politiskt ställningstagande. Avreglerade universitet är som att privatisera självaste tankeverksamheten, säger Jan-Erik Gustafsson i STs avdelningsstyrelse för universitet och högskolor.
Men en rundringning som Publikt har gjort visar att rektorerna inte är lika bestämda. KTHs rektor Peter Gudmundsson tycker att förslaget är intressant.
– Vi skulle bli friare. Vi skulle kunna äga fastigheter och enklare kunna teckna avtal.
Men om självständigheten ligger på plussidan, anser han att den ekonomiska otryggheten tynger ned minussidan.
– Vi är väldigt tveksamma om det inte tillkommer något kapital.
Och det lär det inte göra. Enligt utbildningsdepartementet finns inga sådana resurser. Flera av de rektorer Publikt har pratat med, bland andra Lena Gustafssonvid Umeå universitet, delar hans syn. Självständigheten lockar, medan annat väcker oro:
– Vi kommer alltid att vara beroende av statens tilldelning av forskningsresurser. Men vilka garantier skulle vi som stiftelse få inför framtiden?
– Att lämna en statlig anställning och bli privaträttsligt anställd kan ses som att man förlorar ett skyddsnät. Vi måste titta mer på vad det innebär, säger Per Eriksson, rektor vid Lunds universitet.
Det är inte heller alla lärosäten som kommer att få ombildas. Mittuniversitetet har länge visat intresse för en ombildning – men har fått signaler om att frågan inte gäller dem.
– Det känns som om den gäller de stora, äldre lärosätena, med hög profil. Tydligen inte oss i alla fall, säger rektor Anders Söderholm.
Enligt utbildningsdepartementet kommer en skrivelse med information om förutsättningarna att skickas ut »relativt snart«. Eventuella
ombildningar planeras ske under mandatperioden.
Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.